Thursday, April 25, 2013

Chia gél

chia gel
Energiadús, tápláló

Már közel két éve, hogy fogyasztom a chia magot, napi rendszerességgel: joghurtban, banánban, müzliben (gojival együtt), turmixban, shoothie-ban, muffinban. A nagy becsben tartott azték 'arany' amellett, hogy igen nutritív, növeli az energiaszintet, segít fenntartani az egészséges vércukorszintet (lassítja a szénhidrátok cukorrá való átalakulását). Tömve van minden földi jóval, igazi kincsesbánya: esszenciális zsírok, fehérje, összetett szénhidrátok, oldható rost, vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok.

Újabban gélként fogyasztom. Egy evőkanál chia magra szénsavmentes ásványvizet öntök, tíz percet, negyed órát állni hagyom (időnként meg-megkevergetem, hogy ne csomosódjon össze), és már készen is van a reggeli 'super-boost'.

Hogy mennyi víz kell mennyi chiához az preferencia kérdése. Ki kell kísérletezni. Kevesebb vízzel sűrűbb, több vízzel hígabb gélt kapunk. Van aki a 6:1, van aki a 8:1 arányra esküszik. Én igazából nem méregetem. Szemre készítem, így van amikor egy kicsit sűrűbb, van amikor valamivel hígabb.

Ha pl. negyed csésze chia magra két csésze vizet öntünk (ez ugye szép nagy adag lesz), jól zárható üvegben eltehetjük a hűtőszekrénybe (állítólag két hétig is eláll), és rájárhatunk amíg el nem fogy. Én inkább frissen készítem reggelente. Naponta 2-3 ek.-nyi gél, napi egy-két alkalommal bebiztosít nem kevés energiával, vitaminokkal, rosttal, fehérjével, Omega-3 zsírsavakkal, ásványi anyagokkal (kalcium, foszfor, kálium, mangán). A sportolók nagy barátja.

Ha sima vízzel már unjuk, bármilyen folyadékot használhatunk: tej (tehén, kecske, rizs, mandula), gyümölcslé, kókuszvíz, növelve ezzel annak tápértékét. Cirtomos vízzel pl. készíthetünk mexikói frissítő chia fresca-t. Egészségünkre!

chia gel

6 comments:

Agni said...

Kissé fura a kinézetele :)
Gyere kukkants be hozzám: http://www.gorogkonyha.com/2013/04/blog-dij.html

Kaptál tőlem egy ajándékot:)

Anazar said...

Kedves Ágni, köszönöm szépen a díjat ;-)

Németh Györgyi said...

Hol lehet ilyen magot vásárolni? Jó minőségben, vegyszermentesen? Tudsz megbízható forrást? Nem okoz emésztési problémákat?

Anazar said...

Györgyi, bio boltokban érdemes próbálkozni. Nem tapasztaltam emésztési problémát. Zselés állagában könnyebben emészthető, mint csak 'nyersen'. Bónusz, lassítja a szénhidrátok cukorrá való átalakítását.

Hankka said...

Kedves Konyhatündér, minden rendben veletek? Olyan régen jelentkeztél már! :)

Anazar said...

Kedves Hankka, minden a legnagyobb rendben. Konyhatündérék esznek, főznek, sütnek, de mivel Konyhatündér még mindig csak két kézzel és mindössze 24 órával gazdálkodik, a blog mostohagyerek lett. Fotozni kellene. Fotó nélkü egy poszt mit ér. De még ha lenne is fotó, a bepötyögésen elbukna a dolog. Pedig sok finomság készül ám a konyhában. Köszönöm az aggódó érdeklődést!