Nassolni jó! Van a napnak olyan szaka, amikor úgy ennénk valamit. Ne legyen nagy, ne legyen nehéz, de valami kis huncutság legyen benne. Nagy a csábítás. Manapság olyan könnyen elérhetők a súlyos kalóriabombák, mint soha máskor. Meg is látszik, deréktájon. Egy kis tervezéssel okosan is lehet nassolni. Nem igényel nagyobb előkészületet, mint egy szelet süteményt kiválasztani és kifizetni a cukrászdában. Miért érdemes okosan nassolni? A legmeggyőzőbb ok a finomított cukor és liszt elkerülése, az egyéb cukrászipari adalékokról nem is beszélve. Ha már nassolunk, legyen előnye, mint hátránya. Az alábbi három nassolnivaló (a kombináció száma szinte végtelen, ízlés dolga) fehérje, rost, vitaminok és ásváyi anyagok kiváló forrása.
1. pekándió, tökmag, aszalt áfonya, mandulaforgács;
2. tökmag, napraforómag, nori, gojibogyó, mandulaforgács;
3. napraforgómag, tökmag, mazsola, mandula, goji bogyó;
Pekádió - fehérje, telítetlen zsírok (omega-6 zsírsavak), mangán;
Tökmag - fehérje, magnézium, réz, cink, omega-3 zsírsavak;
Áfonya - gyulladásgátló antioxidánsok;
Mandula - fehérje, telítetlen zsírok, E-vitamin;
Napraforómag - fehérje (triptofán aminosav), omega-6 zsírsav, élelmi rost, E-vitamin, B-vitaminok (tiamin, pantoténsav, folsav), ásványi anyagok (magnézium, réz);
Nori - fehérje, élelmi rost, vitaminok, A-, B- (B12!), K-vitaminok, jód, vas;
Gojibogyó - vas, szelén, B2-vitamin (riboflavin), C-vitamin;
Mazsola - antioxidánsok, !!tömegének akár 72%-nyi cukrot is tartalmazhat;
Nassolni jó! Egészségünkre!
No comments:
Post a Comment