800 g marhalábszárhús
2 nagyobb hagyma
3-4 db sárgarépa
30 g vaj vagy zsír
babérlevél, petrezselyemzöld, kakukkfű
225 ml Guinness
225 ml víz
só, frissen őrölt bors
Egy nagy serpenyőben megolvasztom a zsiradékot, hozzáadom a felaprított hagymát, és üvegesre párolom, majd addig pirítom, amíg a szélei barnulni nem kezdenek. Kiszedem és félreteszem.
A hús hártyáját eltávolítom (és az esetleges inakat, porcogókat), és nagyjából 2 cm-es szeletekre vágom, majd hirtelen megpirítom a zsiradékban.
Egy tűzálló tál aljára teszem a félretett hagymát és a karikára szeletelt sárgarépát. A zöldségek tetejére rakom a hússzeleteket.
A Guinness-szel "máztalanítom" (deglaze) a serpenyőt, majd a zsíros sört a húsra öntöm. Hozzáadom a vizet és a fűszereket.
Lefedem, előmelegített sütőben, 160 °C-on 3 órán át sütöm. Párolt, gőzölt burgonyával tálalom.
A stew íze gazdagodik, ha hűtőbe tesszük és felmelegítjük másnap vagy két nap után.
>> Biddy White Lennon: Irish Cooking
No comments:
Post a Comment