Nyárvégi, szezonális kedvenc! Zöldpaprika, paradicsom és vöröshagyma, a három alapvető összetevő, ezek nélkül nem lecsó a lecsó. Volt szegedi kolléganőm édesanyja hol tojásosan, hol virslisen készítette. Ott talákoztam először ezekkel a variációkkal.
A tojásos nagyon ízlett. Van aki kolbászosan szereti, és lecsókolbászt karikáz bele. Létezik lecsós máj, pompás kombináció! A franciák cukkinivel és padlizsánnal készítik (Ratatouille). Apai ágról a lecsó tejfölös, egy kevés erős, csípős paprikával bolondítva. A palágyi lecsó természetesen szalonnás (sós, füstölt, nyers). A kockára vágott szalonnát előbb üvegesre pirítjuk, a szeletelt hagymát ezen a szalonnás zsíron dinszteljük, erre az alapra kerül a zöldpaprika, később a paradicsom. Az én változatom húsos szalonnás vagy zsírosabb sonkás (nyers, füstölt), melyhez kitűnő dalmát sonkát találtam Splitben.
No comments:
Post a Comment