A hagyományos szerb gibanica (гибаница) tojás-túró töltelékes, ez a legnépszerűbb, de lehet spenótos vagy húsos. Ám nemcsak Szerbiában ismert és kedvelt, az egész Balkán jellegzetes tésztaféléje. Bulgáriában banica (баница), Libanonban shabiyat, Görögországban tiropita néven készítik változatát. Szlovéniában prekmurska gibanica-t (Prekmurje > "Murántúl" > Muravidék) csinálnak: dió, túró, mazsola, alma, és mák rétegekből áll, nemzeti specialitássá nőtte ki magát (nálunk ez Rakott Rétes néven fut, alma helyett meggyréteggel, valamint mandulaforgáccsal a tetején: dió, túró, mák, meggy sorrendben). >> Gibanica recept
Wednesday, September 30, 2009
Gibanica
Posted by
Anazar
Labels:
sós sütemény,
sütőben,
szerb konyha,
tej,
tejföl,
tészta,
tojás,
túró
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment