Saturday, June 05, 2010

Зефир (Zephyr)

A gyerekkori kedvencek között (nem, a квас nem volt az :-P), a kicsit savanykás, finoman rugalmas, két ragasztott felü, enyhén cukrozott tetejű зефир [ejtsd: 'zefír'] is ott van, még ma is megtalálható szovjet-orosz édesség.


Szokták lemarshmallowzni, lemályvacukrozni, de mégsem ugyanarról van szó, esetleg külsejükben hasolítanak, de ízben, állagban nem. De még mennyire nem! Ha beleharapsz egy zefírbe, egyből tudod, hogy nem mályvacukor.

A marshmallowtól (маршмэллоу) nem csak abban különbözik, hogy állagra sűrűbb és nehezebb, de hozzávalók terén is, tojás (is) kerül bele. Összetevői: gyümölcspüré (almaszósz), cukor, tojásfehérje, pektin vagy agar, és zselatin. Készült mázatlan (natúr vagy gyümölcsös) és mázas (bevonatos) formában, az alapvető máz - csokoládé.

Valaki vagy szereti vagy nem. Én imádom, de egyszerre csak kettőt tudok megenni belőle :-D)))

Tipp: Ukrán-Orosz-Szovjet ízek itt

1 comment:

Reni said...

A barátnőm apukája a múltkor hozott egy jó adag zephyrt Ungvárról, egyet kimentett nekem. Először én is azt hittem, hogy mályvacukorról lesz szó, de ez tényleg nem hasonlít! Ez valami sokkal jobb :))