Friday, March 25, 2011

Sárgarépás árpagyöngy

pearl-barley-with-carrot Kedvelem az árpagyöngyöt. Van valami 'izgalmas' az ízében, és abban, ahogy a puha gabona szétpattan rágás során. A karácsonyi gombalevesből persze kihagyhatatlan (a.k.a. pufi, gersli), de köretként is gyakran az asztalra kerül. Az alábbi is egy ilyen, bár én 'magában is' nagyon szeretem, vega főételként az ilyet.

Egy nagy fej apróra kockázott vöröshagymát kevés (1 ek.) olívaolajon megfonnyasztottam majd halványra pirítottam. Hozzáadtam a felkockázott sárgarépát (2 db), átforgattam, kicsit puhítottam. Egy csapott ek. natúr vega-mix fűszerkeveréket hintettem rá, majd belekevertem az alaposan átmosott, lecsepegtetett árpagyöngyöt. Felöntöttem annyi vízzel, hogy egy ujjnyira ellepje. Babérlevéllel és finomra aprított fokhagymával (2 gerezd) ízesítettem. Felforraltam, majd fedővel letakartam és takarékon, időnkét rá-rápillantva (hogy vízben-gőzben főjön puhára) készre főztem. A végerednény egy nem túl leves, de nem is száraz, külön álló szemű, pergős gabona köret-egytál.

pearl-barley-and-carrot

2 comments:

Anonymous said...

De guszta! Én is imádom.

Anazar said...

Köszönöm atowneekitchen.