Thursday, August 13, 2009

Makizushi

Hozzavalok (3 roll):
sushi-rizs (sushimeshi)
3 db nori

6 db ra'khus pa'lcika
fe'l kigyouborka
snidling
makisu = bambuszgyekeny
szojaszosz (talalashoz)

Az elkeszult sushi-rizs (lasd Sushi bejegyzes) masik felet hasznalom fel. Ez a mennyiseg 3 tekercs elkeszitesehez elegendo.

Az uborkat meghamozom, maghazat eltavolitom, majd csikokra szelem.

A makisu-ra (bambuszgyekeny) helyezek egy nori-t (a fenyesebb felevel erintkezik), majd nedves kezzel rizst teritek ra (ugy a jo, ha itt-ott atlatszik a nori zoldje), hagyok egy ujjnyi-ketujjnyi fedetlen reszt a tetjen. A lap kozepere teszek 2-3 csik uborkat, 6-8 snidlinget es ket csik rakhust, ugy hogy az egyik a masik folytatasa. Majd elkezdem feltekerni, a felenel visszahuzom a mambuszgyekenyt es ugy gongyolom tovabb enyhe nyomas alatt. A kesz tekercset eloszor felbe, a ket felet is felbe, es a kapott negy darabot is felbe vagom.

Tipp: a nori elallo vege, sze'le egy-egy szem rizzsel konnyen a szelehez ragaszthato. Batrabban martogathato a szojaszoszba, mivel a nori osszefogja es nem engedi szetesni a rizst.

[i] video 1 2

No comments: