
Az osszeparositas alapja, hogy megertsuk az etel es a bor testessege kozotti egyensulyt. A nehez, robusztus borok 'megsemmisitik' a konnyu, halvany izvilagu eteleket, es forditva, a konnyu bort maga ala gyuri az eroteljes porkolt. A bor testessege az alkolholszint, a tannin-e'rzet (a szolo helyabol, vagy a tolgyfabol) es az oldott anyagok osszessegetol fugg. Cukortartalom, savassag, alkohol- es tanninszint figyelembe vetele szukseges.
Lehet kontraszt, lehet komplementer. Az osszeparositas kulcsa, beazonositani a dominans izt. A szo'sz uralkodo iz lehet a hus vagy a fo osszetevo felett. A parolt halhoz konnyed bor illik, de ha a halon nehez, kremes szosz van, jobban illik hozza a testesebb feherbor vagy a vilagosabb vorosbor.
Mindezen tul, az izles szubjektiv ;-)
> Cabernet Sauvignon
• voros husokhoz (borjusult, marhapecsenye, vadporkolt, rostelyos, bifsztek)
• husosabb halakhoz (tonhal, barramundi)
• erosebb izu szarnyasokhoz (facan, galamb, furj)
• keseru fekete csokoladehoz
• nemes (vintage) cheddar, kemeny es kekpeneszes sajtokhoz
• csicseri borso, paszuly alapu vegetarianus etelekhez
• francia, olasz, gorog konyha eteleihez
A Cabernet Sauvignon egyike a legsze'lesebb korben ismert vorosbornak a vilagon. Francia eredetu, a Cabernet franc es a Sauvignon blanc hazassagabol szuletet. A fekete ribizli es ceruzatarto aromat az elobbitol, a fuves, zold jelleget az utobbitol orokolte. A legszembetunobb jellemvonasa a tolgyfa-izvilag, mit az erjedes vagy a hordoban valo erleles soran vesz fel. Vanilia, fuszerek es dohany iz szokta me'g jellemezni.
A konnyu, finom, kenyes etelek izet agyonuti. A magas alkoholszintu Cabernet Sauvignon nem paszol a fuszeres etelekhez, mert a csipos fuszerekben (pl. chili) talalhato kapszaicint csak fokozza az alkohol. Az enyhebb feketebosos etelekhez jobban illik, mert a bors csokkenti a csersav (tannin) erzekeleset, akarcsak a zsir es a feherje. A sztek vagy a nehez, vajas szo'szos husok semlegesitik a tannint, igy a gyumolcs ize jobban ervenyesul. A tannin kesernyes, fanyar ize ellensulyozhato kesernyes etelekkel, mint pl. a cikoria (radicchio, endiviasalata), vagy grillezet, faszenen sult etelekkel. A bor eresevel a tannin csokken. A Bordeaux-i Cabernet Sauvignon izvilaga foldesebb (earthier), ezert illik hozza a gomba.
Fobb Cabernet Sauvignon-videkek: Bordeaux, Loire-volgy; Napa-volgy, Sonoma megye (California), Columbia-volgy (Oregon, Washington); Toszkana; Coonawarra (Ausztralia); Maipo-volgy (Chile); Okanagan-volgy (Kanada); Beqaa-volgy (Libanon). Magyarorszagon a villanyi es a szekszardi borvideken keszitik a legfinomabb Cabernet Sauvignon-okat.
> Pinot noir
• voros husokhoz
• facan, galamb, furj
• tonhalhoz (paradicsomos szosszal)
• erosebb sajtokhoz (kekpeneszes)
• francia, olasz, gorog, indiai es kinai konyha eteleihez
A Pinot noir visszafogottabb, kevesbe alkoholos, kozepesen testes, fekete cseresznye're, malnara vagy ribizlire emlekezteto aromaval. A francia 'fenyo' es 'fekete' szavakbol tevodik ossze, mert fenyotobozra emlekezteto a furtje. Legnagyobbreszt a Bourgogne videkkel tarsitjak.
Ismertebb Pinot noir helyek: Champagne, Bourgogne (Franciaorszag); Willamette-volgy (Oregon); Sonoma megye, Sta. Rita Hills (California); Martinborough, Waipara, Kozep-Otago (Uj-Zeland); Yarra-volgy, Geelong (Ausztralia); Short Hills Bench (Canada); Alto Adige, Collio Goriziano (Olaszorszag, Pinot nero ne'ven); Nemetorszag (Spätburgunder ne'ven); Burgenland, Also-Ausztria (Ausztria, Blauburgunder ne'ven), Moldova, Svajc, Argentina, Chile.
Felhasznaljak pezsgo, habzobor, es ne'ha rosé keszitesenel.
> Gevrey-Chambertin, Nuits-Saint-Georges
> Shiraz (Syrah)
• voros husok
• facan, galamb, furj
• tonhal, barramundi
• erosebb sajtok
• francia, olasz, spanyol, malaj, thai konyha etelei
Jellegzetesen szeder, ribizke es keseru csokolade aromaju, eroteljes izu, testes bor. Franciaorszag delkeleti videkerol szarmazo Dureza es Mondeuse Blanche szolok hazassagabol szuletett.
Ismertebb Syrah-termelo videkek: Rhône-volgy; Kalifornia; Barossa-volgy, Hunter-volgy, McLaren Vale (Ausztralia); Del-Afrika; Argentina; Chile.
A Syrah-nak van legmagasabb ajanlott felszolgalasi homerseklete (18 °C).
> Côte-Rôtie, Hermitage
> Merlot
• faszenen sult, grill etelekhez (Cabernet-fe'le Merlot)
• lazac, gomba alapu etelek, mangold, radicchio (tompabb, gyumolcsosebb Merlot)
• kagylo, garnelarak, fesukagylo (kevesbe testes, konnyed Merlot)
Kozepesen testes, kozepesen csersavas, ribizke es szilva izvilagu, sokoldaluan tarsithato bor. Egyike a Bordeaux-i primer szoloknek. A Cabernet Sauvignon mogott a harmadik leggyakrabban termesztett fajta. Provanszal (Del-Franciaorszag) nyelven 'fiatal fekete rigo'-t jelent.
Fobb Merlot-videkek: Bordeaux, Bergerac, Cahors (francia); Friuli, Tuscany (olasz); Ticino (Svajc); Napa-volgy, Monterey, Sonoma (California); Kozep-volgy (Chile); Ausztralia, Argentina; Bulgaria, Moldova, Croatia, Romania. Magyarorszagon az Egri Médoc Noir ismertebb, valamint a Bikavér egyik osszetevoje.
> Saint-Émilion, Pomerol
> Sauvignon blanc
• hal
• sushi
• puha sajt (Chèvre)
• francia, gorog, spanyol, kinai, japan, tai es vegetarianus etelek
A Bordeaux-i eredetu Sauvignon blanc a francia sauvage 'vad' es blanc 'feher' szavakbol tevodik ossze, ami a korai szarmazasara utal, oshonos a delnyugati reszen.
Ude, elegans, friss.
Fobb videkei: Loire-volgy, Bordeaux; California, Washington allam; Niagara-felsziget, Okanagan-volgy (Canada), Ausztralia, Uj-Zeland.
> Sauternes
> Chardonnay
• hal (a tolgyesebb Chardonnay-hoz a fustolt hal illik jobban)
• feher husok, szarnyasok (sult csirke)
• fokhagyma es guacamole martasok
• francia, olasz, gorog, kinai konyha foetelei (delkelet-azsiai fuszeres etelek)
A szolo ize semleges, a bor izet a foldrajzi helyzet (eghajlat, termofold, foldfelszin) es a tolgyfa nagyban befolyasolja. A feher szolok kozul a masodik leggyakrabban ultetett fajta.
Fobb videkek: Chablis, Burgundy, Champagne; California, Oregon, Texas, Virginia, Washington; Hunter-volgy (Ausztralia).
A francia eredetu, ude, savas Chardonnay sza'mos habzo bor osszetevoje, akarcsak a pezsgoe.
> Riesling
• feher husokhoz, szarnyasokhoz
• halhoz es serteshushoz
• sos etelekhez
• spanyol, indiai, japan, kinai, thai es vegetarianus fogasokhoz
Nemetroszagbol, a Rajna videkerol szarmazik. Aromas, savas szolo. A Riesing karaktert a termesztesi hely adja. Friss, gyumolcsos (alma, grepfrut, oszibarack, rozsavirag, mez, friss fu), magas savtartalmu. Szinte soha nem erjesztik vagy erlelik uj tolgyfaban.
Fobb videkei: Nemetorszag, Luxembourg, Alsace (Franciaorszag), Ausztria, Olaszorszag, Ausztralia. Magyarorszagon a csongradi, tolnai, etyek-budai es hajos-bajai borvidekeken elterjedt.
Altalaban 11 °C-on szervirozak.
A kesoi szuretelesu desszert borok a legdragabbak.
> Rose
• feher husok, szarnyasok
• borjuhus
Haromfele eljarassal keszulhet. A szoloszemeket osszezuzzak, ket-harom napig allni hagyjak, kipreselik es a hejat eltavolitjak (ha az erjesztes soran a hejat meghagynak, vorosbor lenne belole). Masik modszer (saignée), amikor a vorosbor erjesztesenel a mustbol kivesznek bizonyos mennyiseu 'rozsaszin' levet, es azt kulon erjesztik tovabb. A harmadik modszer, amikor a feher bort es a vorosbort elegyitik.
> Portoi
• desszertekhez
• eros vagy kremes sajtokhoz
• eros vagy kremes sajtokhoz
A Portoi (Vinho do Porto) a portugal Douro-volgybol szarmazik, amit 1756-ban alapitottak, es ezzel a harmadik legoregebb, vedett borvidek (Chianti 1716, Tokaj-Hegyalja 1730). A volgy mikroklimaja, a hires bor mellett, olajbogyo es mandula termesztesre kivaloan alkalmas.
Eros, karakteres desszertbor (Brandy-t adnak hozza, ami megakadalyozza az erjedest, igy jelentos cukortartalma marad). Harom tipusa: Porto Branco (feher szolobol), Porto Ruby (beton v. rozsdamentes aceltaralyban erlelt; atszurik, mielott palackozzak), Porto Tawny (fahordoban erlelt, min. 7 evig, ez kolcsonzi a dios izvilagot).
Portugalian kivul Ausztralia, Del-Afrika, Kanada, India, Argentina keszit meg Portoit.
A inyencek szivar es Portoi parosra eskusznek ;-)
> Borok ajanlott felszolgalasi homerseklete:
• konnyu, edes, desszert feher (Sauternes, Tokaji Aszú) 5-10 °C
• habzobor (Champagne, Sparkling Shiraz) 6-10 °C feher, 10-12 °C voros
• konyebb, aromas feher (Pinot gris, Pinot blanc, Riesling, Sauvignon blanc) 8-12 °C
• kozepes es testes feher (Chablis, Semillon, Alsatian borok, Albarino, tolgyfa Sauvignon blanc, Viognier, Roussanne, Marsanne) 10-12 °C kozepes, 12-16 °C testes
• testes, desszert voros (Oloroso Sherry, Madeira) 8-12 °C
• konnyu voros (Beaujolais, Dolcetto, fiatal Pinot noir) 10-12 °C
• konnyu voros (Beaujolais, Dolcetto, fiatal Pinot noir) 10-12 °C
• kozepes testes voros (Grand Cru Burgundy, Sangiovese, Chianti, Barbera, Chinon, Rioja, Cabernet franc, Merlot, Malbec, Zinfandel, ne'mely Pinot noir) 14-17 °C
• nehez, testes voros (Syrah, Brunello di Montalcino, Cabernet Sauvignon, Port, Barbaresco, Barolo) 15-18 °C
• nehez, testes voros (Syrah, Brunello di Montalcino, Cabernet Sauvignon, Port, Barbaresco, Barolo) 15-18 °C
Egy-egy fajta kozott is kulonbseg mutatkozik, attol fuggoen, hogy mely eghajlatrol valo vagy milyen eljarassal keszult, milyen folyamaton ment keresztul. A melegebb eghajlatu borvidekekrol magasabb alkoholtartalmu, testesebb borok kerulnek ki, mint a huvosebb eghajlatu videkekrol (pl. a californiai Sauvignon blanc testesebb a Loire-nal). A tolgyfaval kezelt ausztral Chardonnay testesebb a rozsdamentes acelhordoban erjesztett Chablis-i Chardonnay-nal.
No comments:
Post a Comment