sushi-rizs (sushimeshi)
friss lazac es tonhal
wasabi
gari (disziteshez)
szojaszosz (talalashoz)
Az elkeszult sushi-rizs (lasd Sushi bejegyzes) fele't felreteszem. A halat eles kessel vekonyra szeletelem (celszeru hideg helyen tarolni). Egy csesze hideg vizet keszitek a rizses tal melle (a viz lehet ecetes).
Megnedvesitem a tenyerem, majd kiveszek egy kis marek rizst, amit a tenyeremben, erosebb nyomas alatt, addig formalok, amig ossze nem all.
Egy szelet halra egy keves wasabit kenek a mutatoujjammal, majd a hal wasabis felehez nyomom a rizst, es egyutt, az ujjaim es a tenyerem segitsegevel teglalap alakura formalom.
A sushi-rizs fele kb. 16 nigirizushi elkeszitesehez elegendo. Ha maradt hal, azt is a nigirik melle talalom, wasabi es gari kisereteben.
Tipp: Evopalcikaval (hashi), de kezzel is fogyaszthato, ugy hogy a sushi halas felet ma'rtjuk a szojaszoszba (kulonben a rizs szetesne). Ha kozos tanyerrol kell elvenni a sushit, mindig (!) a palcika masik felevel nyulunk az etelhez, ami nem erintkezett a szankkal.
No comments:
Post a Comment