Tuesday, August 25, 2009

Mediterrán köles

Hozzávalók (4 személyre):
2 marék köles
4 db közepes pritaminpaprika
1 nagyobb paradicsom
4 szál újhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 ek. libazsír, só, bors
200 g görög juhtejes feta

A kölest hideg csapvíz alatt többször is átmosom, majd 15-20 percre beáztatom, majd újból alaposan átmosom. Ezután felteszem főni annyi vízzel, hogy másfél-kétujjnyira ellepje. Ha felforrt mérsékelem alatta a tüzet, és fedő alatt készre főzöm (kb. 15 perc). A köles pergős és puha. Kiöntöm egy nagyobb tálba (ami a lábas aljára tapadt nem kapargatom fel), és hozzákeverem a libazsírt. Sózom, és frissen darálok rá kevés borsot. A langyos köleshez keverem az apró kockára vágott paradicsomot, a vékonyra karikázott újhagymát (zöldjével), és a finomra aprított illatos petrezselyemzöldet. Vegül rámorzsolom a fetát.

A paprikák magházát eltávolítom, az aljukat kicsit levágom, hogy stabilan álljanak (csak véknyan, hogy azert még zárt maradjon), majd megtöltöm a kölessel, tűzálló tálba allítom, kevés vizet öntök alá, és 180°-ra előmelegötett sütőben 10-15 percig pirítom. Még melegen, a maradék kölessel tálalom.

Tipp: Akár köretként, akár főételként is felszolgálható. Azért zsírt használok, mert míg a (kevés!) zsír beivódik, és a köles továbbra is könnyed marad, addig az olaj csak megtapadna a kölesen, nem marada tőle pergős.

No comments: