Monday, November 19, 2012

Lazacos-zöldséges soba

salmon-and-veg-soba
Gazdagon zöldséges hajdina soba thai lazac darabokkal

Hagyomány nálam, hogy a kerek számú regisztrált olvasóimat meglepem valami nekik készült finomsággal. Mielőtt fakanalat ragadnék, meg szoktam kérdezni vágynak-e valami szívükhöz közelire. Kedvesek, mert szabadon garázdálkodhatok, rám bízzák. Tette ezt Hankka is, aki a 130. regisztrált olvasóm lett: "sós finomságot "kérek szépen", rád bízom, hogy főzöd vagy befőzöd vagy sütöd vagy csak összekevered, szóval szabad kezet kapsz tőlem". Nos, kedves Hankka, főztem is (soba tészta), befőtt is van benne (bambuszrügy, gyömbér), sütöttem is (lazac, zöldségek), kevertem is (stir-fry). Fogadd szeretettel!

Azért erre az ételre esett a választásom, mert üde, vidám színeivel egy szürke novemberi nap ebédjét vagy épp vacsoráját fel lehet vele dobni, és mert nem láttam lazacot a blogján, hátha ezzel majd megkedveltethetem ezt a sokoldalú jószágot, és mert a rántott harcsát citrommal ízesítette, gondoltam egy thai ízvilágú másfajta hal sem lesz ellenére, és mert a nyálcsorgató ázsiai levese családi bebocsátást nyert, hátha ennek a nem hagyományos ízvilágú ételnek is engednek, és mert ő maga ugyan a pasztell színeket kedveli (a túl élénket, rikítót nem szereti), gondolom én csak öltözködés, lakás dekorálás terén, hisz a blogján színpompás receptek sorakoznak, és mert különlegesebb ízű ételeket is szívesen fogyaszt, és mert a Hajnalkához illik a hajdina, mindkettő finom nőies.

veggies-to-stir-fry

Hozzávalók:
nagyobb tenyérnyi lazacfilé
soba tészta (teljes kiőrlésű, hajdina)
1 db kisebb piros színű paprika
1 db kisebb zöld színű paprika
2 db sárgarépa
3-4 db káposztalevél
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 marék cukorborsó (mangetout)
2 marék bébikukorica
2 db thai citromfű (lemongrass)
diónyi friss gyömbérgyökér
fél chili paprika
halszósz (opció)
szójaszósz
szezámolaj
fél citrom
szárított chilipehely (opció)
1-2 ek. konzerv bambuszrügy (opció)
1-2 tk. marinált gyömbér (opció)
2 db tojás
szezámmag

A lazacfilét felkockáztam, nyeles serpenyőbe sorakoztattam. Megszórtam friss gyömbér csíkokkal, pár karika friss chillivel, zúzott fokhagymával. Pár csepp szezámolajat, halszószt öntöttem rá, majd ráfacsartam a citrom levét, és hozzátettem a felhasított és a kés nyelével kissé szétlapított thai citromfüvet. Fedővel letakartam és hagytam párolódni. Amikor elfőtt a leve, készen is lett. Tányérra szedtem, félre tettem.

A soba tésztát kifőztem, hideg vízbe kiszedtem, majd leszűrtem, alaposan lecsepegtettem, és félre tettem.

A tojást villával felvertem, majd megsütöttem rántottának (hagytam, hogy az alja megszilárduljon, mielőtt átfordítottam volna), majd lapáttal feltördeltem. Félre tettem.

stir-fried-vegetables

A wokot szárazon felhevítettem, közben előkészítettem a zöldségeket. A paprikát csíkokra vágtam, a bébikukoricát felhasítottam, a cukorborsót felcsíkoztam, a vöröshagymát félbe vágtam, felszeleteltem, a sárgarépát ugyancsak csíkoztam, a káposztalevelet feltekertem és úgy szeleteltem, a fokhagymát vékonyra felaprítottam.

Pár csepp szezámolajat öntöttem a forró wokba, majd rádobtam a hagymát és a fokhagymát, egy-két percig (két falapát segítségével) forgattam (stir-fry), majd tányérra szedtem. Következett a paprika. Két-három perc után ezt is kiszedtem. Pár csepp szezámolajra rádobtam a sárgarépát és a káposztát. Harom-négy perc forgatás után ezeket is tányérra szedtem. Következett a cukorborsó, majd a bébikukorica. Amikor ezek is megpirultak, tányérra szedtem őket is.

A forró wokba egy-két teáskanálnyi szezámolajat tettem, majd rádobtam az alaposan lecsepegtetett tésztát, átforgattam, pirítottam. Megszórtam szezámmaggal, hozzákevertem a sült hagymát-fokhagymát, átforgattam, jött a paprika, majd ezzel is átforgattam, következett a sárgarépa-káposzta, átforgattam, majd a cukorborsó-bébikukorica, átforgattam, végül a tojást is belekevertem. Szójaszósszal enyhén ízesítettem, adtam hozzá bambuszrügyet és gyömbért, meg két-három csipet chilipelyhet. Utolsó mozzanatként óvatosan beleforgattam a citromos lazacot.

Jó étvágyat Hankka!!

salmon-veggie-soba

120. Mazsolás kókuszgolyó (Andicsek)
110. Szegedi Rakott Rétes (Zsiri)
100. Krémes csemegekukorica leves (Süne)
90. Paradicsomos-rozmaringos focaccia (GastroGlobe Marika)
80. Fahéjas csirkecomb falatok (Egy Pici)
70. Buttermilk Scones (Gizi-receptjei)
60. Ír csalánleves (Colors in the Kitchen)
50. Donegal Oatmeal Cream (Mézeskalács konyha)

6 comments:

Hankka said...

Drága Anazar! Szemem-szám tátva maradt a bejegyzés láttán! :) Őrült finomságot készítettél, kíváncsi is lettem nagyon az ízére! :) Azt pedig külön köszönöm, hogy ennyire figyelmes voltál velem és ilyen alaposan "kiismertél"! :) Nagyon-nagyon köszönöm! :)

Gerdi said...

Bár biztos vagyok benne, de megkérdezem Hankkát, finom volt-e:-))) Ínycsiklandóan néz ki!

Blogkonyha said...

Köszönöm a megjegyzésedet, nagyon jól esett! Tyű, tényleg brutál ez a tál! Nem tudom mit jelent a soba, de marha guszta!!!

HajniZoli said...

Pazar lakoma! Már Hankkánál kóstoltam, jöttem a receptért:-)

Györgyi said...

Csodás ez az étel:) Annyira helyes ez a virtuális meghívás:) Szerintem nagyon nagy örömet okoztál Hankkának!

Anazar said...

Hankka, örülök, szívesen, máskor is! Egészségedre!

Gerdi, köszönöm. Az is ;-)))

Illéskrisz, örömmel olvaslak, nézelődök Nálad, szívesen megyek Hozzád nyálat csorgatni ;-)) Köszönöm.
A 'soba' a hajdinalisztből készült japán vékony tészta (vastag, búzalisztes testvére udon névre hallgat).

HajniZoli, köszönöm szépen. Vigyed csak, jó étvágyat hozzá!

Janka, köszönöm. Örömet szerezni jó!!