500 g hagyma
3-4 ek vaj
500 ml víz
1 db zöldségalapkocka
0,5 dl fehérbor
8 szelet bagett
1 gerezd fokhagyma
só, bors, babélevél
késhegynyi őrölt szerecsendió
Vintage Cheddar
A megtisztított hagymát előbb félbe, majd vékony szeletekre vágom. A vajat megolvasztom, majd megdinsztelem benne a hagymát. Időnként kevergetve addig puhítom, párolom, amíg egyenletesen barnás nem lesz (15-20 perc), a végefelé természetesen sűrűbben kell megkavarni. Ez a folyamat (a karamellizálódott hagyma) adja majd a leves ízét!
A vizet felforralom, miután feloldódott a zöldségalapkocka még 2-3 percig forralom, majd felöntöm vele a hagymát. Sózom, borsozom, beleteszem a babérlevelet és a frissen őrölt szerecsendiót, valamint a bort. Lassú tűzön 10-15 percet főzöm.
Közben megpirítom a bagettszeleteket, megdörzsölöm fokhagymával (a maradék fokhagymát a levesbe reszelem), megszórom reszelt sajttal és kis időre a grill alá teszem, hogy a sajt megolvadjon és kissé megpiruljon.
A levest kerámialálba szedem, megszórom kevés reszelt sajttal, pár szelet sajtos-fokhagymás pirítóst teszek a tetejére, így tálalom. A maradék pirítóssal kínálom.
A vizet felforralom, miután feloldódott a zöldségalapkocka még 2-3 percig forralom, majd felöntöm vele a hagymát. Sózom, borsozom, beleteszem a babérlevelet és a frissen őrölt szerecsendiót, valamint a bort. Lassú tűzön 10-15 percet főzöm.
Közben megpirítom a bagettszeleteket, megdörzsölöm fokhagymával (a maradék fokhagymát a levesbe reszelem), megszórom reszelt sajttal és kis időre a grill alá teszem, hogy a sajt megolvadjon és kissé megpiruljon.
A levest kerámialálba szedem, megszórom kevés reszelt sajttal, pár szelet sajtos-fokhagymás pirítóst teszek a tetejére, így tálalom. A maradék pirítóssal kínálom.
Tipp: Kitűnő téli leves! Az édeskés hagyma és a fokhagymás-sajtos pirítós remek páros!
No comments:
Post a Comment