Wednesday, December 16, 2009

Nyomós (alaprecept)

Hozzávalók:
300 g liszt
100 g porcukor
1 db tojás
200 g vaj vagy margarin
1 vaníliás cukor
1 tk. reszelt citromhéj

A hozzávalókat összedolgozom, puha tésztává gyúrom. A kapott masszát hengerré formálom és beletöltöm a tésztanyomóba. A tepsire helyezve formákat nyomkodok (maradjon köztük egy-két ujjnyi távolság). 180 °C-ra előmelegített sütőben készre sütöm. Hagyom a tepsiben kihűlni.

Tipp: pompás teához, kávéhoz, forró csokoládéhoz :-)

A fenti recept a német gyártmányú nyomópisztollyal érkezett. 50 g cukorral készítettem a 100 g helyett.

[i] Egy újabb gyerekkori kedvenc, a "nyomós". Mama húsdarálóval formázta a kör vagy téglalap alakú sütiket, amiket aztán olyan jó volt ropogtatni. A húsdaráló korongja négy mintát tartalmazott, ami tulajdonképpen a kinyomott tészta tüskésségét szabályozta. Mi kerekítettük, vagy egyenesen hagytuk. Élvezet volt készíteni :-)

Időközben elkértem mama nyomós receptjét, íme:
40 dkg liszt
20 dkg porcukor
18 dkg zsír
1 tojás
ha nem áll össze, kevés tejfel

No comments: