Hozzávalók:
A tésztához:
4 ek tej
10 g élesztő
250 g liszt
125 g Ráma
2 ek barnacukor
1 nagyobb tojás
A túrós töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojássárgája
1 ek barnacukor
citromhéj
üstben főtt házi szilvalekvár
A tejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a cukrot, tojást, élesztős tejet és 2 csipet sót. Összegyúrom. Húsz percet pihentetem.
Amí a tészta pihen elkészítem a túrós tölteléket: a túrót villával áttöröm, belekeverem a cukrot és a frissen reszelt citromhéjat, végül a tojássárgáját.
A tésztát elfelezem, az egyik felét elnyújtom (4-5 mm) és 5x5 cm-es négyzetekre vágom. A négyzetek közepébe kevés túrós tölteléket teszek, majd két ellentétes sarkuknál fogva felhajtom, a tetején a négy csücsköt erősen összezárom és tekerek egyet rajta. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom a batyukat, és lekenem (maradék tojásfehéje + 1 tk porcukor + fél tk őrölt fahéj). 180 °C-on nagyjából 20 percig sütöm. A tészta másik felébe üstben főtt, házi szilvalekvárt teszek. A levágott széleket újra átgyúrom és a maradék túrós töltelékkel egy nagyobb batyut készítek.
A tésztához:
4 ek tej
10 g élesztő
250 g liszt
125 g Ráma
2 ek barnacukor
1 nagyobb tojás
A túrós töltelékhez:
25 dkg túró
1 tojássárgája
1 ek barnacukor
citromhéj
üstben főtt házi szilvalekvár
A tejben kevés cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a cukrot, tojást, élesztős tejet és 2 csipet sót. Összegyúrom. Húsz percet pihentetem.
Amí a tészta pihen elkészítem a túrós tölteléket: a túrót villával áttöröm, belekeverem a cukrot és a frissen reszelt citromhéjat, végül a tojássárgáját.
A tésztát elfelezem, az egyik felét elnyújtom (4-5 mm) és 5x5 cm-es négyzetekre vágom. A négyzetek közepébe kevés túrós tölteléket teszek, majd két ellentétes sarkuknál fogva felhajtom, a tetején a négy csücsköt erősen összezárom és tekerek egyet rajta. Sütőpapírral bélelt tepsire rakom a batyukat, és lekenem (maradék tojásfehéje + 1 tk porcukor + fél tk őrölt fahéj). 180 °C-on nagyjából 20 percig sütöm. A tészta másik felébe üstben főtt, házi szilvalekvárt teszek. A levágott széleket újra átgyúrom és a maradék túrós töltelékkel egy nagyobb batyut készítek.
[i] az alapötlet Alíz konyhájából származik: Mini túrós táska
No comments:
Post a Comment