Friday, June 08, 2012

Almás-fahéjas muffin

apple-cinnamon-muffin
Fahéjas almával sült muffin

Hozzávalók (12 db 35 g-os muffinkához):
50 g puha vaj
1 db tojás
120 ml tej
150 g finomliszt (tönkölybúza)
3 csapott ek. + 1 csapott tk. finomítatlan nádcukor
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
2 + 2 csipet őrölt fahéj
1 tk. frissen facsart citromlé
1 db ropogós, lédús alma


A puha vajat habosra kevertem 1 csapott ek. nádcukorral. A tojást kettéválasztottam. A sárgájához adam 1 ek. cukrot és addig kevertem, amíg ki nem fakult a színe. A fehérjéhez is 1 ek. cukrot adtam, és kemény habbá vertem.

Vékonyan a krémes vajba csorgattam a cukros tojássárgáját, és hozzáadtam a szobahőmérsékletű tejet, simára kevrtem.

A liszthez (Doves Farm Organic White Spelt Flour, unbleached) adtam a sót, szódabikarbónát, sütőport és két csipet őrölt fahéjat. Egyenletesen elkevertem, majd a tésztaalapba szitáltam, végül óvatosan beleforgattam a tojásfehérjét is, és a sima tésztát muffin papírkákba kanalaztam (1 ek./forma).

Az almát meghámoztam és felkockáztam. Ráfacsartam egy kevés citromlevet, majd meghintettem 1 csapott tk. finomítatlan nádcukorral és meghintettem fahéjjal. Átkavartam, majd megszórtam vele a már formákban lévő tésztát.

200 °C-ra előmelegített sütőbe toltam és 15-20 perc alatt készre sütöttem. Rácsra szedtem és hagytam langyosra hűlni.

apple-cinnamon-muffins
Tipp: Epres muffin

3 comments:

trollanyu said...

Úgy látom muffin napok vannak nálatok:) Nagyon szeretem ezt az ízesítést, nekem olyan karácsonyi hangulatom lesz tőle. Ezek is gyönyörűek lettek:)Szép hétvégét:)

Kati said...

A Párom kedvence, akármennyit megenne belőle:)

Anazar said...

Trollanyu, köszönöm. Muffin napok ám! Csak bekeverem és már mehet is a sütőbe ;-))) Nem lett erősen fahéjas, inkább a gyümölcs dominál. Nektek is!

Kati, 3 ek. cukorral nem is szábnál neki határt :-)