A Viktória királynőről elnevezett 'piskótatorta' mind a mai napig kedvelt kísérője a délutáni teázásoknak. Az eredeti recept szerint a két piskótalap
közötti töltelék csupán málnalekvár. Manapság a málnalekvárra felvert tejszín is kerül, sőt, friss málna hozzáadása sem ritka. Én ezt a változatot favorizálom, sok tejszínhabbal, friss málnaszemekkel gazdagon.
közötti töltelék csupán málnalekvár. Manapság a málnalekvárra felvert tejszín is kerül, sőt, friss málna hozzáadása sem ritka. Én ezt a változatot favorizálom, sok tejszínhabbal, friss málnaszemekkel gazdagon.
Az alaprecept: a tojások súlyához kimért vaj, cukor és liszt.
Hozzávalók:
3 db tojás (100 g)
100 g puha vaj
100 g liszt
3 csapott ek. finomítatlan nádcukor
1 csipet só
1 csipet szódabikarbóna
1 tk. sütőpor
tejszín (double cream)
friss málna
(no-added-sugar) málnalekvár
1 tk. nyírfacukor - a tetejére
A tojásokat felütöttem és lemértem, majd a sárgáját és a fehérjét is külön tálba tettem. A vajhoz adtam a cukrot és krémesre kevertem. A ságáját addig vertem, amíg habos (fluffy) és fakó színű nem lett, a fehérjét pedig kemény habbá vertem (nem szükséges a tojásokat külön felverni). Előbb a sárgáját adtam kevesével a vajhoz, majd amikor szép egyenletes lett a tészta, beleforgattam a fehérjehabot is. Végül beleszitáltam a só-szódabikarbóna-sütőpor lisztet (Doves Farm Organic White Spelt Flour, unbleached). Nem kell túlkavargatni, hadd legyen laza, levegős.
Vékonyan kivajazott, kilisztezett tepsibe (18 cm Ø) öntöttem és 180 °C-on készre sütöttem. Lecsatoltam a tortaformát és rácson hagytam kihűlni. A piskótát kettévágtam, majd az alsó lapot megkentem málnalekvárral (St. Dalfour NO ADDED SUGAR Raspberry Spread), ráhalmoztam a kemény habbá vert tejszínt, erre került az illatos friss málna. Befedtem a piskótalap másik felével, amit meghintettem mozsárban porrá tört nyírfacukorral.
Tipp: Délutáni tea etikett, Madiera cake, Tea Brack, Sárgabarackos torta,
Sárgabarackos túrótorta, Ananászos kukoricatorta;
6 comments:
Nálam is előnyt élvez a sok hab és sok gyümölcs!
Hmmm, mennyei! Csodálatos! Annyira megkívántam:)
Gyönyörűséges!!! Nagyon tudnám szeretni.:))
Hát ezt a változatot én is favorizálnám. És még a nevemhez is passzol :)
Maga a csábítás! :))))
Gerdi, úgy finom csak igazán ;-)
Emi, köszönöm. Küldjek egy szeletet?
Gizi, köszönöm. Vajas piskóta, lekvár, tejszín, mána szendvics, nagyon is szerethető!
Vikvi, :-))))
Petra, de még mennyire! Csábultam is rendesen ;-)
Post a Comment