Lazac-kaviáros mini orosz palacsinták
Szeretem a kaviárt (oroszul икра). A nagy szemű pirosat és az apró feketét egyaránt. Szeretem, ahogy roppan, pukkan a fogam alatt. Pirítós kenyérre, olvadt vajjal (vékonyan!) a levesebb pirosat, friss, puha kenyérre a feketét preferálom. Egyszerű pirítós helyett most inkább mini palacsintákat (блины 'blinö', kicsinyítve блинчики 'blincsiki') sütöttem.
Hozzávalók:
85 g liszt
3,5 g friss élesztő (vagy 1 tk. szárított)
fél tk. finomítatlan nádcukor
150 ml langyos víz
85 g hajdinaliszt
125 ml langyos tej
40 g olvasztott vaj
1 nagyobb tojás
só, bors
A langyos vízbe tettem a cukrot és az élesztőt (ha szárítottat használunk, mehet rögtön a lisztbe), elolvadt, majd a apránként a sima liszthez (fehér tönkölylisztet használtam) adtam. Símára dolgoztam, majd hozzáadtam a hajdinalisztet is. A tésztát egy órát kelni hagytam.
A langyos tejhez adtam az olvasztott vajat, a tojássárgáját, sót, frissen őrölt borsot, majd a megkelt tésztához kevertem. Végül beleforgattam a felvert tojásfehérjét is.
Egy nagyobb (vastag aljú) serpenyőt közepes hőmérsékletűre hevítettem, olajjal vékonyan kikentem (konyhai papítrörlő kiválóan alkalmas erre a célra), majd egy-egy szűk evőkanálnyi tésztát csorgattam a forró serpenyőbe (amennyi csak fért egymás mellé). Megvártam amíg a teteje meg nem kötött, lyukacsos, matt nem lett, majd megfordítottam és a másik oldalukat is aranysárgára sütöttem. Egy mélyebb tányérba gyűjtöttem a mini palacsintácskákat, egy másik tányérral letakarva tartottam melegen.
Nem számoltam hány darab lett ebből a mennyiségű tésztából, de száz biztosan!
Amikor készen lettem az utolsó szett palacsintával is, még langyosan tányérra sorakoztattam néhányat, krémsajtot vagy crème fraîche-t (amibe friss citromlevet kevertem) halmoztam a tetejükre. Erre kerültek a vidám labdácskák, majd frissen őröltem rá borsot. Mesés! Lehet előétel, partifalat, vendégváró. Garantáltan nagy siker lesz!
[!] A palacsintákra kerülhet füstölt lazac, főtt garnéla, rákhús, hummus, tojáskrém, pâté, avokádókrém, halkrém, padlizsánkrém, gombakrém, parma sonka, füge, grillezett cukkini, határt csak a fantázia szabhat.
Blini recept: Afternoon Tea
2 comments:
Itt ülök és korog a gyomrom! Ezt a finomságot:) Ölni tudnék 1-2 darabért:))
Janka, ha jóllakni nem is lehet vele (bár 100 db után, ki tudja), de étvágygerjesztőnnek egyenesen remek ;-))
Post a Comment