Tuesday, January 29, 2013

Vöröslencsés sütőtökleves

butternut_squash_red_lentil_soup
Vöröslencsével dúsított, gazdagon zöldséges sütőtökleves

Hozzávalók:
1 db sütőtök (butternut squash)
1 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
4 db zellerszár
2 db sárgarépa
1 csésze vöröslencse (Crimson Lentils / Lens Esculenta)
fél tk. római kömény (cumin)
fél tk. fűszerkömény (caraway)
fél tk. egész koriandermag
fél tk. chilipehely (chili flakes)
3 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors


A vöröshagymát nagyobb darabokra vágtam és 1-2 evőkanálnyi olívaolajon üvegesre, világosra pirítottam. Hozzáadtam a fűszereket (római kömény, fűszerkömény, koriandermag, chilipehely) és további 3-4 percig pirítottam, ameddig egy-két mag el nem kezdett pattogni. Hozzáadtam a felkarikázott póréhagymát, zellerszárat, a felkockázott sütőtököt, sárgarépát, és a szép finomra aprított fokhagymát, majd rászórtam a lencsét és felöntöttem vízzel, hogy 2-3 ujjnyira bőven ellepje. Miután felforrt, fedővel félig letakartam és 20-25 percet gyöngyöztettem. Botmixerrel krémesítettem, sóztam, borsoztam. Forrón, kevés chilipehellyel megintve tálaltam. Jó étvágyat hozzá!

4 comments:

Kovács Janka said...

Ez a leves jól hangzik! De mi a helyzet a sütőtökkel?:)

heti menük said...

Imádom (sőt! elmondhatom, hogy most már a gyerkőceim is!) a sütőtöklevesek egy kicsit pikánsabb változatait! Nagyon tetszik ez a vöröslencsével dúsított verzió. Kipróbálandó!

Anazar said...

Janka, köszönöm az észrevételt!!

Heti menük, remekül illik a vöröslencse a sütőtöklevesbe, biztosan ízlene. Értékes vitaminforrás mindkett ő így tél közepén :-)

Kati said...

Mindkettőt nagyon szeretem, így jöhetne ahogy van:)