Friday, December 27, 2013

Aranyló quinoa diófélékkel

quinoa_salad
Aromás quinoa saláta aszalt gyümölccsel, diófélékkel gazdagon

Kell hozzá:
quinoa
őrölt kurkuma
kesudió
mandula (egész, hántolt)
mogyoró (hazelnut)
mazsola
aszalt áfonya*
zöldhagyma
friss koriander (cilantro)
olívaolaj
őrölt római kömény (cumin)


A quinoát őrölt kurkumával ízesített vízben (1 csése quinoához 1-és-negyed csésze víz) megfőztem/pároltam, hogy szép pergős legyen. Lehúztam a tűzről, fedő alatt pihentettem, majd egy nagy tában hagytam teljesen kihűlni. Meghintettem bőven őrölt római köménnyel.

A kesudiót, a hántolt mandulát és a mogyorót külön-külön megpirítottam. Felhevítettem egy vastag aljú serpenyőt és szárazon, közepes tűzön, kavargatva pirítottam. Miután kihűlt (a mogyoróról ekkor már könnyen lemorzsolható a barna héj), hozzáadtam a quinoához.

Beleszórtam a mazsolát és az aszalt áfonyát.

A zöldhagyma szárát felkarikáztam (nem túl vékonyra), a salátához adtam, majd a friss korianderlevelet is beletépkedtem. Óvatosan összeforgattam a salátát. Vékonyan megcsorgattam olívaolajjal. Egészségünkre!

[*] Biona Organic Cranberries INGREDIENTS: Cranberries (52%), apple juice concentrate (47%), sunflower oil (1%).

2 comments:

Hankka said...

Quinoát még soha nem ettem, de annyira guszta ez az étel, hogy szerintem hamarosan sort kerítek rá! :)

Anazar said...

Hankka, ne halogasd sokáig, a quinoa egy remek saláta-leves-köret-alapanyag. Fehérje tartalma magas; foszfor, magnézium, kalcium, vas tartalma jelentős; emellett gluténmentes és könnyen is emészthető ;-)