Tuesday, July 20, 2010

Articsóka

Az articsóka (Globe Artichoke, Cynara cardunculusa) tulajdonképpen egy bogáncsos növény éretlen virága.

A szirmok töve és a virág szíve ehető. Kitűnő, ízletes előétel lesz belőle! Amellett, hogy finom és egészséges, ideális társaságban csemegézni.




Elkészítése:
Az articsókafejet alaposan átmostam, hagytam, hogy a szirmok közét is jól átjárja a víz. Az apróbb, alsó levelekből letéptem párat, a felső, vastag sziromlevelek szúrós végeit ollóval levágtam, majd a tetejéből késsel kétujjnyit, a szárából meg annyit vágtam le, hogy 1-2 cm maradjon csak.

A főzésre kész atricsókát egy lábasba állítottam, felöntöttem annyi vízzel, hogy félig ellepje. Egy gerezd fokhagymát, egy babérlevelet és pár szem borsot tettem mellé a vízbe. Forráspontig hevítettem, félig lefedtem, majd alacsony hőfokon háromnegyed órát gyöngyözve főztem.

Párolni is lehet, ilyenkor a fedőt szorosan rá kell tenni. A főzésnél azért nem ajánlják a szoros fedőt, mert nagyon megbarnulhat (a savak és a klorofill-oxidáció miatt). Ezért hagytam egy rést, hogy a gőzzel együtt a savak is elillanhassanak. Van aki egy karika citromot is a főzőléhez ad, ami talán jobban megőrzi a sziromlevelek zöldjét.

Akkor van kész, ha a szirmokat könnyedén ki lehet húzni (a főzési idő attól függ, hogy milyen nagy az articsóka). Óvatosan kiemeltem a lábasból, majd fejjel lefelé lecsepegtettem. Tányérra helyeztem, majd körbeültük és egyesével, levelenként haladva kieszegettük a húsos csészelevelek tövét (a szirmokat fejjel lefelé a fogak közé szorítva). Aki evőeszköz híve az kiskanállal is lekaparhatja a 'húst'.

artichoke-to-boil
artichoke-ready-cut
artichoke-ready-to-eat











Amikor a húsos levelek elfogytak, az ehetetlen lila és bolyhos sárga részeket (ezt hívják 'choke'-nak > szúrós és fullasztó) lekapartam, majd a virág szívét felszeleteltem és fetás mártogatóssal (feta, olívaolaj, fokhagyma, szárított petrezselyem) elfogyasztottuk.

Az articsóka szíve valamivel édesebb, mint a csészelevelek tövén található hús. Legtöbben a szirmokat vagy majonézbe (esetleg balzsamecettel ízesítve) vagy olvasztott vajba (akár fokhagymával ízesítve) mártogatják, de még a hummust is el tudom képzelni. Nekem magában ízlett a legjobban, még melegen. Az édeskés szívéhez pedig jól illet a sós feta :-)

A főzés, párolás mellett marinálni is szokták. Az olaszok Négy Évszak pizzáján az olajos articsóka a tavaszt képviseli (míg az olajbogyó a nyarat, a gomba az őszt, a sonka a telet), de pastakhoz is gyakran felhasználják. A spanyolok a fiatalabb, kisebb virágokat olívaolajban hirtelen kisütik, vagy grillezik. Meg is lehet tölteni, sütni, de casserole-ba vagy frittata-ba is kerülhet.

artichoke-choke
artichoke-heart-and-petals-with-dip [i] Valahonnan a Földközi-tenger vidékéről, talán Szicíliából származik. C-vitaminban, folsavban, élelmi rostban, magnéziumban és káliumban gazdag. A máriatövis, más néven őszbogáncs rokona.

A benne található cynarin vegyület támogatja az emésztést; a silymarin flavonoid védi a májat és megvéd a szívbetegségektől (megelőzi az LDL clolesterol káros oxidálódását); koleszterinszint-csökkentő, segíti az emésztést, helyreállítja a vénák és artériák egészséges állapotát, ajánlják vérnyomás és érelmeszesedés csökkentésére, cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is.

3 comments:

Anonymous said...

A blogod tényleg ötletes. Tetszik, hogy sok mindenről írsz! Rebeka

Anazar said...

Koszonom, Rebeka, olvasgasd kedvedre.

Cukorbeteg said...

Szia én cukorbeteg vagyok és ezért volt nagyon hasznos számomra. Tényleg nagyon ötletes a blogod. Csak így tovább, köszi minden tippet :)

Szép napot !