Thursday, December 08, 2011

Cranberry jelly / vörös áfonya zselé

home-made-cranberry-jelly
Az angol karácsonyi menü kihagyhatatlan része a cranberry sauce vagy épp ez a cranberry jelly. Pulykához, kacsához, bárányhoz egyaránt kitűnő. Előre elkészíthető, fogyasztásig hűtőszekrényben eltartható. Tálalható hidegen, melegen.

Hozzávalók:
1 kg friss vörös áfonya
5 db leves narancs

3-5 ek. finomítatlan nádcukor
1 rúd fahéj
1 db csillagánizs
3 szem szegfűszeg
1 csipet só
1 csipet őrölt fahéj
fél-egy dl whiskey vagy brandy (opció)


fresh-canadian-cranberries
Az áfonyát egy nagy tál hideg vízbe tettem, negyed órát állni hagytam, majd átmostam és egy vastag aljú fazékba átszedtem. A narancsokat megmostam, félbe vágtam, majd kifacsartam és a rosttal együtt (ettől lesz majd szép sűrű) a fazékban lévő áfonyához adtam.

Feltettem főni. Beletettem a rúd fahéjat, a csillagánizst és a szegfűszeget. Meghintettem a finomítatlan nádcukorral (organic unrefined cane caster sugar), a csipet sóval és az őrölt fahéjjal. Ha gyerekek nem esznek belőle mehet bele egy löttyintésnyi alkoholpárlat is, az ízek és persze a hangulat fokozására.

cranberry-jelly-making
Öt-tíz perc után az áfonyaszemek elkezdenek szétpattogni. Egy fedőt tettem rá, majd mérsékelt tűzön további 10-15 percig főztem, időnként kavargattam. A szósz besűrűsödött, a szemek fele szétesett.

Lehúztam a tűzől, kiszedtem az egész fűszereket, a rúd fahéjat, a csillagánizst és a szegfűszeget, majd egy krumplitörővel finoman átdolgoztam, hogy az egészben maradt szemeket megtörjem (szitán is át lehet nyomni, aki nem akar bele darabokat egyáltalán). Végül visszatettem a tűzre, hogy átforrjon.

cranberry-jelly-in-jars
Amikor langyosra hűlt csatos üvegbe szedtem, majd miután teljesen kihűlt lezártam és mehetett a hűtőszekrénybe. Rá lehet járni az ünnepek alatt. Tálalható hidegen vagy melegen (ez utóbbi esetben csak annyit forraljunk át amennyi az adott étkezéshez kell).

9 comments:

trollanyu said...

Örülök, hogy újra itt vagy:) Azt hittem valami baj van, hogy nem írtál. Nagyon szeretem a vörösáfonya szószt, mindenféle sültekhez,de a jelly sem rossz. Biztos, hogy lesz karácsonykor is.

Éva said...

Üdvözöllek körünkben! Te aztán jól elbújtál! Ez az áfonyás zselé nagyon guszta. Elképzelem mennyire finom lehet!

Tiffanylda said...

Már hiányoltalak!:)
Isteni lehet ez a szósz/lekvár! Mentettem, köszi! Gondolom, olyan karácsony-ízű, ünneplős chutney lehet. Kár, hogy mifelénk nincs áfonya, de ha találok is, megfizethetetlen!:( Szerintem meggyel sem lehet ez rossz, csak több cukor kell bele!;)

Gizi said...

Nagyon finom lehet, csodaszép a színe. Nagyon szeretem a vörös áfonyát, igaz itt nálunk csak aszalt változatban lehet kapni. A friss biztosan sokkal, de sokkal finomabb.:)

Petra said...

Szia! Végre itt vagy! Micsoda visszatérés, olyan igazi konyhatündéres... :))))
Ütős finomság, már bele is szerettem. :)

marisz57 said...

Hát ez biztos nagyon finom nyalánkság! Én mindenféle áfonyával szemezgetek - de többnyire csak messziről, mert nálunk nagyon drága.

Linyah said...

Hihetetlen színe van! :)

Anazar said...

Trollanyu, örülök, hogy ismét benéztél. Süteménybe is marad, annyi lett ;-)

Éva, nem bújtam én el, csak elbóbiskoltam :-)))

Tiffanylda, jól esik, hogy hiányoztam ;-) A szósz remek kísérője az ünnepi menünek, színben is, ízben is. Itt meg meggyet találni kihívás, frisset még nem is láttam csak fagyasztottat vagy befőttet, pedig hogy vágytam rá a nyáron...

Gizi, aszaltból még nem készítettem szószt, de el tudom képzelni.

Petra, köszönöm. A dublini karácsonyunk fontos része az áfonyaszósz ;-)

Marisz, itt a friss cseresznyét mérik aranyáron nyaranta, negyed kiló 7-8 juró :-((

Linyah, hát még az íze!!

Erika said...

ye ye ye:) Kerunk meg recepteket!:)