Wednesday, October 19, 2011

Rozmaringos krumpli szőlőmagolajjal

baked-potato-with-fresh-rosemary A korábbi tepsis burgonya készült el, hasonló módon, friss és szárított rozmaringgal, nagy szemű sóval, tepsin, sütőben, de olívaolaj helyett szőlőmagolajba forgatva. Ízben finomabb, lágyabb lett, kicsit olyan volt, mintha zsírral sült volna, dióban/mogyoróban.

A szőlőmagolaj E-vitaminban különösen gazdag, de ami még értékessé teszi, hogy 'füstpontja' (azaz amikor el kezd lebomlani glicerinre és szabad zsírsavakra, kékes füst kíséretében, vagyis amikor káros égéstermékek keletkeznek) mérsékelten magas.

A Wikipedián e hőmérséklet meghatározása elég eltérő:
HU - szőlőmagolaj - füstpontja 250 °C
EN - grape seed oil - smoke point approximately 216 °C
ES - aceite de pepitas de uva - punto de humeo 216 °C
IT - olio di vinaccioli - punto di fumo 190-230 °C
DE - traubenkernöl - rauchpunkt über 190 °C

13 comments:

martinelli said...

Én már mosolygok :) Amikor meglátom a receptedet, máris átváltja az agyam az én izlésemre: rozmaring = bazsalikom :) Most erre vagyok ráállva, de be kell szereznem rozmaringot is, mert biztos az is finom. Köszönöm a finomságokat, mindig az én izlásemnek megfelelőt látok nálad.

Anazar said...

Martinelli, gyere olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudsz ;-) és, hogy igazán a kedvedben járjak, holnap bazsalikomos fogás vár!!
Egyébként én is így vagyok vele, a bloggerinák receptjeit látva máris a szemem előtt van az én kedvenc alapanyagaimból összeálló ;-))

trollanyu said...

Az én ízlésemnek is nagyon bejön:) Sajnos szőlőmagolajat még sehol sem láttam, de holnap megyek az ázsiai üzletbe, ott talán van.

martinelli said...

Köszönöm szépen, máris pattanok repülőre és ott is vagyok nálad :) :)

Anazar said...

Trollanyu, 'health shop'-okban esetleg?

Martinelli, ;-))

Jámborné Budai Mónika said...

Nagyon ötletes,elfogom készíteni:))
Köszönöm a receptet.

Anazar said...

Mónika, örülök, szívesen ;-)

wanna said...

Szuper, hogy ennyi zöld fűszert használsz, nekem is ez a "mániám", minden más lesz tőle, finomabb. A szőlőmagolaj pedig már csak hab a tortán :)

Roza said...

Nekem nagy bokor rozmaringom van...:) Az étel nagyon gusztusos, így aztán sok akadálya nincs, hogy majd kipróbáljam:)

Éva said...

Hogy vagy? Régen jelentkeztél már hiányollak!

Kati said...

Kedves Anazar, rég nem írtál, remélem semmi baj nincs nálad.

M@rti said...

Szia! Eltűntél... !

Anazar said...

Éva, Kati, M@rti, köszönöm az érdeklődést. Konyhatündérkedés hiányában nincs új bejegyzés.