350 g vörös áfonya
4 ek. finomítatlan cukor
1 nagyobb narancs
1 rúd fahéj
1 dl portói
A narancs levét kifacsarom, majd egy nyeles lábasban a cukorral együtt meglangyítom, amikor a cukor már elolvadt, hozzáadom az alaposan átmosott friss áfonyát. Hagyom felforrni (az áfonya "puffogni" kezd), beleteszem a rúd fahéjat, a narancs húsát meg egy kevés reszelt narancshéjat, és felöntöm a borral. Alacsony lángon, fedő alatt 10-15 percig főzöm. Nem kavargatom, csak rázogatom az edényt alatta, nem akarom, hogy az áfonya teljesen pép legyen. Úgy jó, ha a szemek itt-ott egészben maradnak.
Tipp: A karácsonyi ebéd kitűnő kiegészítője, remekül illik pulykához, kacsához! Előre elkészíthető, hűtőben eláll.
[i] A hálaadási (Thanksgiving) terített asztalról nem hiányozhat. A nagy múltú aratóünnepet november negyedik csütörtökén tartják az Egyesült Államokban, október második hétfőjén Kanadában.
No comments:
Post a Comment