Malacságok ismét terítéken. A korábbi kolbász után most (véres) hurka, krumpli, savanyú káposzta trió, kevés füstölt sonkával bolondítva.
A magyar véres hurka angol megfelelője a black pudding (a híres Irish Breakfast egyik fő eleme), és meg kell, hogy mondjam, a kolbásszal ellentétben ennek igen is köze van magyar rokonához, olyannyira, hogy akár magyar is lehetne illatában, ízében, nem utasítaná vissza senki. Ugyan rizs helyett zab kerül bele, de ez a lényegen nem változtat.
Black Pudding INGREDIENTS: pork blood (36%), pork fat, rusk (wheatflour, salt, water, raising agent: E503), oatflakes (6%), wheatflour, oatmeal (3%), dried onions, salt, spice extracts (black pepper, cayenne pepper, ginger, nutmeg, pimento), clove oil, cinnamon oil.
Hozzávalók: (2 személyre)
4 szelet véres hurka
kisebb kocka füsölt sonka
400 g savanyú káposzta
10 db tojásnyi burgonya
2 ek. olívaolaj
1 tk. Vega-Mix, só
1 kk. pirospaprika
A sonkát (jobb, ha zsírosabb, mondjk a bőrköz közeli rész) felszeleteltem és egy vastag aljú, nyeles serpenyőben közepes lángon pirítani kezdtem. Amikor már egy kevés zsír kisült, hozzáadtam a negyedelt krumplit, 1 ek. olívaolajat és 5-7 percig, időnkény átforgatva sütöttem, majd kiszedtem és egy tűzálló tálba tettem. Enyhén sóztam és meghintettem kevés Vega-Mix-szel és édes pirospaprikával (őrölt fűszerkömény opcionális).
A savanyú káposztát kinyomkodtam és a serpenyőben maradt zsíron átpároltam (3-4 perc), majd a tálban lévő krumplira borítottam.
A véres hurka szeleteket is a serpenyőbe tettem pirulni, 1 ek. olívaolajjal. Oldalanként 2-3 percig sütöttem, majd a savanyú káposztás krumplira helyeztem. Krumpli-káposzta-hurka.
A tűzálló tálat sütőpapírral lazán letakartam, lefedtem, hogy ne száradjon ki a hurka, és 200° C-ra előmelegített sütőbe toltan 20-25 percre.
A magyar véres hurka angol megfelelője a black pudding (a híres Irish Breakfast egyik fő eleme), és meg kell, hogy mondjam, a kolbásszal ellentétben ennek igen is köze van magyar rokonához, olyannyira, hogy akár magyar is lehetne illatában, ízében, nem utasítaná vissza senki. Ugyan rizs helyett zab kerül bele, de ez a lényegen nem változtat.
Black Pudding INGREDIENTS: pork blood (36%), pork fat, rusk (wheatflour, salt, water, raising agent: E503), oatflakes (6%), wheatflour, oatmeal (3%), dried onions, salt, spice extracts (black pepper, cayenne pepper, ginger, nutmeg, pimento), clove oil, cinnamon oil.
Hozzávalók: (2 személyre)
4 szelet véres hurka
kisebb kocka füsölt sonka
400 g savanyú káposzta
10 db tojásnyi burgonya
2 ek. olívaolaj
1 tk. Vega-Mix, só
1 kk. pirospaprika
A sonkát (jobb, ha zsírosabb, mondjk a bőrköz közeli rész) felszeleteltem és egy vastag aljú, nyeles serpenyőben közepes lángon pirítani kezdtem. Amikor már egy kevés zsír kisült, hozzáadtam a negyedelt krumplit, 1 ek. olívaolajat és 5-7 percig, időnkény átforgatva sütöttem, majd kiszedtem és egy tűzálló tálba tettem. Enyhén sóztam és meghintettem kevés Vega-Mix-szel és édes pirospaprikával (őrölt fűszerkömény opcionális).
A savanyú káposztát kinyomkodtam és a serpenyőben maradt zsíron átpároltam (3-4 perc), majd a tálban lévő krumplira borítottam.
A véres hurka szeleteket is a serpenyőbe tettem pirulni, 1 ek. olívaolajjal. Oldalanként 2-3 percig sütöttem, majd a savanyú káposztás krumplira helyeztem. Krumpli-káposzta-hurka.
A tűzálló tálat sütőpapírral lazán letakartam, lefedtem, hogy ne száradjon ki a hurka, és 200° C-ra előmelegített sütőbe toltan 20-25 percre.
5 comments:
Érdekes... Nekem a valamikori Thüringiai felvágott jut eszembe róla, nem tudom ismerted-e? szerettem, de azért más volt, mint a véreshurka! Biztos ez is hasonlít, de engem a köret jobban elbűvölt, köszi!:)))
igen, teljesen egyet értek veled ,hogy nagyon hasonlít a magyar testvéréhez! Finom, abszolút fogyasztható, karakteres. Hát még ilyen guszta körettel!:)
Én nem szeretem se a hurkát, se a back puddingot, de a párom imádja:) Itt Norvégiában is van valami hasonló, de édes, cukorral is szokták még enni pluszban. Na az végképp nem ízlik. Én sült kolbász párti vagyok:)
Áldott ünnepet!
Tiffanylda, köszönöm, a köret remekül kiegészítette. Nem ismerem a thüringiai felvágottat, de ez a black pudding 'proper' véres hurka, szerintem ;-)
Erika, finom, finom :-))
Trollanyu, a cukros véres hurka/puding ízét elképzelni sem tudom, brrr. A 'proper' kolbász errefelé sajnos hianycikk, de néha jó kis olasz salsiccia-ra lehet szert tenni :-P
4 Gyerek, köszönöm. Békés, boldog ünnepeket!
Post a Comment