Monday, October 25, 2010

Full Irish Breakfast

full Irish breakfastazaz 'teljes ír reggeli', egy kiadós, tápláló, bő fogás, ami hagyományosan több sült ételt foglal magába, a Brit-szigetek egész területén népszerű Full Breakfast (full English, full Scottish, full Welsh és az Ulster fry, vagyis észak-ír reggeli) ír (köztársasági) változata.

A 'teljes reggeli' összetevői régiónként eltérnek, még Írországon belül is, egy-két összetevőt kihagynak, felcserélnek, megtoldanak. Skóciában pl. a hagyományos reggeli a zabkása, vagyis a porridge, mégis gyakran szerepel a szállodák, pubok menüjében az egg-bacon-sausage-on alapuló Full Breakfast. A full Scottish-t a tattie scone (burgonyás pogácsa), haggis (birkabelsőség), oatcake (zabpelyhes pogácsa), a full Welsh-t a laverbread, egy tengeri alga püré teszi helyileg beazonosíthatóvá.

A Full Irish Breakfast szokásos alkotóelemei: rasher (back bacon, vagyis húsos szalonna, sonka), black pudding, white pudding (véres és zabpelyhes hurka), sausage (kolbász), fried egg or scrambled egg (tükörtojás vagy rántotta), hash brown (burgonyaröszti), baked beans (paradicsomos bab), grilled tomato, fried mushrooms (grillezett paradicsom és sült gomba), brown soda bread or toast (barna szódakenyér vagy pirítós) és egy erős Irish Breakfast tea (Barry's, Lyons vagy Bewley's) sok tejjel.

Aki egy ilyen reggelit 'betermel' (általában a sonkából és a kolbászból kettő-kettő kerül a tányérra, a rántotta is kiadós adag, de van, hogy a hurkákat is duplán kapod, és még a röszti is duplázott), az garantáltan nem lesz éhes délben (én az első Full Irish-om után még este sem voltam az). Ráadásul számos pub all-day breakfast-ként egész nap felszolgálja, tehát akár egy derék ebéd is lehet belőle. Estére nem ajánlom, alvás kizárva. Nem tudnám megenni minden reggel (manapság már nem is teszik, de megmaradt a hétvégékre, B&B-kben, szállodákban töltött reggelekre), még heti egyszeri rendszerességgel sem tudom elképzelni, évente két-három alkalommal fogyasztjuk.

Aki Írországba látogat, annak kötelező megkóstolni. Le nem maradhat a listáról, mert nem teljes a látogatás nélküle!

2 comments:

Bianka said...

Csorog a nyálam

Ami said...

Nyami nyami :)