Tuesday, August 28, 2012

Joghurtos kontyok

yogurt-buns
Teljes kiőrlésű tönkölylisztes kontyok

Vanilla (Daniela) 'török pogácsa' névre keresztelt mutatós péksüteménye adta az alapot ezekhez a dekoraív kis kontyokhoz. Nekem a pogácsa az szaggatás után is 'szaggatva marad', így én a végeredmény után neveztem el, kontynak.

Hozzávalók (8 db kisebb kontyhoz):
300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 kk. só
20 g élesztő
50 ml tej
1 csapott tk. finomítatlan nádcukor
3-4 ek. natúr joghurt (Greek style)
50 ml olívaolaj
1 db tojás

olvasztott vaj (a kenéshez)
szemes mák (a tetejére)

Az élesztőt felfuttattam a lagyos tejben. A joghurtot, tojást és az olajat kikevertem. A lisztet sóztam, majd hozzáadtam az élesztős tejet és a tojásos-olajos joghurtot. A hozzávalókat simára dagasztottam. Tálban letakarva a duplájára kelesztettem.

yogurt-bun-prior-baking
A megkelt tésztát nyolc részre vágtam. Egyesével kinyújtottam oválisra, majd hosszanti irányban bevagdostam, majd lekentem olvasztott vajjal és oldali rányban feltekertem, végül csiga alakban kontyot formáltam belőle.

Sütőpapírral borított tepsire raktam, 15-20 percet kelni hagytam, majd átkentem olvasztott vajjal és meghintetem mákkal.

180 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütöttem.

Eredeti recept hozzávalói: 1 deci tej, 2 kiskanál cukor, 1,5-2 kiskanál só, 1 élesztő, 1 deci joghurt, 2 evőkanál tejföl, 1 deci olaj, 2 tojássárgája, 60 dkg liszt, 2 tojásfehérje.

Daniela, köszönöm a receptet!

yogurt-bun-with-poppy-seed
Tipp: Fahéjas-cukros konty, Mazsolás bun, Hot cross buns;

8 comments:

Okki said...

Nagyon mutatósak! Kifogom próbálni ezt a formázási technikát, teszik. :)

Gerdi said...

Jajj, de szépek! Én is akarok ilyet sütni!!!

Éva said...

Nagyon finom lehet, jól néz ki! Kipróbálnám de ahhoz még egy párszór elkell olvasnom nincs előttem az elkészítés technikája?:-))

Blogkonyha said...

De csodásak! Nem láttam még ezt a formázást..Nagyon tetszik! :o)

trollanyu said...

Gyönyörű szép:) A tészta is jó, meg a formázás is:)

Unknown said...

Jól néz ki nagyon.Én ezen a néven taláktam rá az interneten és ezért hagytam meg a nevét de nekem se pogácsa.

Anazar said...

Okki, köszönöm. Engem is a formázás fogott meg. Egyszerű, de nagyon mutatós ;-)

Gerdi, köszönöm. Kontyra fel!!

Éva, köszönöm. Az volt! Vanilla oldalán dokumentálva vannak a lépések.

Illéskrisz, köszönöm szépen. Biztos csodás dolgot hozol majd ki belőle.

Trollanyu, köszönöm. Csinos is, finom is ;-)

Daniela, gondoltam. Ezért is mertem átkeresztelni :-)

Vicuska said...

Remek!!!!