Tuesday, January 08, 2013

Bobájka

bobajka
Ismét egy gyerekkori kedvenc készült el, a bobájka. Nem múlt el úgy tél, hogy ne került volna terítékre, akár egymás után többször is. Finom, puha és nagyon mákos! Ellenállhatatlan.

Hozzávalók:
fél l tej
cukor
1 csomag élesztő
liszt, só
kevés szóda(!)
1 tojás sárgája --- dagaszt
+ zsír, langyos --- dagaszt

ezután száraz tepsiben világosbarnára süt
majd forró vízben kavargatva puhít
végül olvasztott zsír, porcukros darált mák
(eddig szól a nagyi 'receptje')

Én 200 ml tejjel indítottam. Meglangyítottam, tettem bele 1 csapott tk. finomítatlan nádcukrot, majd morzsoltam bele élesztőt. Tudjátok, hogy megy tovább, 'liszt, amennyit felvesz'. Finoman adagoltam hozzá a lisztet, majd amikor nedves morzsát kaptam, tettem bele sót, szódabikarbónát és 1 tojás sárgáját, átgyúrtam, majd további liszttel 'szárítottam' rajta, hogy ne ragacsos, hanem puha, lágy tésztát kapjak. Átdagasztottam, letakartam a tálat és bő egy órát kelesztettem.

Puha vajjal átdagasztottam. Negyed órát kelni hagytam.

bobajka

A tésztából kisebb diónyi gömböket formáltam, sütőpapírra sorakoztattam és 180 °C-on világosbarnára sütöttem. Hagytam teljesen kihűlni. Valami oknál fogva mindegyik gömböm megnyúlt és meg is repedt, de sajnos már nincs kitől megkérdezni, hogy vajon mi lehetett ennek a bakinak az oka.

A kapott 'tészta' kemény, száraz. Hetekig eláll. Érdemes nagyobb adagot sütni, hogy több(szöri) porció bobájkánk legyen. Nekem ebből a 2 dl tejből egy tepsinyi tészta lett, ez 2x2 személyre elegendő.

Vizet forraltam, lehúztam a tűzről és beletettem a bobájkákat. Óvatosan kevergetve 'puhítottam'. Szűrőkével kiszedtem, lecsepegtettem, és egy nagy tálba tettem. Olvasztott vajjal meglocsoltam, majd meghintettem porcukros darált mákkal és finoman átforgattam. Azonnal tálaltam.

Férj vaníliasodóval (alias custard) is tesztelte.
Én a hagyományos változatra (csak mák és cukor) szavazok.

bobajka

7 comments:

Györgyi said...

Ez nekem nagyon tetszik! Ezt a receptet nem is ismertem. Meddig kell főzni a golyókat? Gondolom csak 1-2 percet. Ránézésre mákos guba, de mégsem az. Kipróbálós:)

Unknown said...

Ez nagyon jó lehet. A mama féle receptek sokszor a legjobbak :)

Erika said...

Kérek szépen! Hasonlít a mákos gubához. Kedvencem!

trollanyu said...

Még sosem ettem ilyet, de mákos, akkor isteni lehet:) A neve is tök jó.

Anazar said...

Janka, nem kell főzni!, csak forró (frissen főtt) vízben kavargatni. Úgy néztem meg, hogy jó-e már, hogy a fakanállal finoman a fazék oldalához nyomtam, hogy puhult-e a belseje.

Vikvi, the best!

Erika, ez a hagyományos (kelt tésztás) mákos guba, a szikkadt kifli újháziasszony-módi ;-)

Trollany, mákos bizony, és nagyon finom!

teller-cake said...

Én sem ismertem ezt a receptet, de mint minden mákos étel-a szívem közepébe talált! Lehet, hogy ezt is egyszer bombásítom..?? :)))

Anazar said...

Teller-Cake, a mákos nálam is nyerő, nagyon is. Kíváncsian várom a fel-fejlesztést ;-))