Tuesday, November 24, 2009

Tejfeles csirke

Egy újabb gyerekkori kedvenc,
a tejfeles csirke. Mama kukoricán és búzán nevelt csirkéjéből készített pörköltalappal, házi tejfellel és makaróival. Ez az egyetlen tésztás étel, amihez nem gyúrt mama tésztát, hanem a bolti makarónit (hasonló a Gyermelyi Szarvacskához) főztük ki (Sislócon nokedlivel tálalják). Hogy miért makarónit? A félkör alakú tészta üregében megmaradt a szaft. Igen, a szaft! Oh, a szaft, manapság is szinte "csak" ezért készítem ezt az éltelt, a jó szaftos tészta végett (a hús nálam ma sem a lényeg benne). Az évek során kialakult az én (gyors) tejfölös csirkém.

Hozzávalók:
2 db csirkemellfilé
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma

1 ek. libazsír
2 db babérlevél
fél tk. őrölt fűszerkömény, szárított kapor
só, bors, 2 tk. fűszerpaprika
250 ml tejföl
1 csapott ek. liszt


A megtisztított hagymát finomra aprítom és a megolvadt zsírban (alacsony lángon) addig pirítom amíg itt-ott barnulni nem kezd. Lehúzom a tűzről, belereszelem a fokhagymát, sózom, borsozom (frissen őrölt). Hozzáadom a fűszerpaprikát, a kaprot és a fűszerköményt. Körkörös mozdulatokkal elkeverem (a fűszerpaprika zsírban oldódik), hozzáadom a felkockázott húst, óvatosan átforgatom, felöntöm annyi vízzel, hogy bő egy ujjnyira ellepje, beledobom a babérlevelet, felforralom, majd fedő alatt alacsony lángon bő fél órát főzöm.

A lisztet símára keverem a tejföllel és a csirkepörkölthöz adom, felforr és lehet is tálalni.

Az illatos, bő szaftos húst frissen kifőtt (higed vízzel átöblített) tésztára (jelen esetben messicani) szedem.

No comments: