Monday, November 09, 2009

Bread and Butter Pudding

Hozzávalók (4-6 személyre):
380 g szeletelt fehér kenyér
2-3 ek. barnacukor
2-3 marék mazsola
vaj bőven
2 db tojás
680-750 ml tejEgy tűzálló tálat alaposan kikenek vajjal. A kenyérszeletek egyik oldalát megvajazom. A szeleteket félbevágom.

A tejet meglangyítom (csak addig, amíg el nem olvad benne a cukor), lehúzom a tűzről, folyamatosan kevergetve beleöntöm az előzőleg villával (és egy csipet sóval) felvert tojást.

A tűzálló tál aljára lerakok egy réteg kenyeret (vajas felével felfelé), megszórom mazsolával, majd a maradék kenyérrel beborítom. Leöntöm a cukros-tojásos tejjel és megszórom barnacukorral. 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm.

Tipp:
• van aki a kenyér mindkét oldalát megkeni vajjal (ha csak az egyik oldala van megvajazva, a vajas felével felfelé rakjuk a tálba)
• van aki a kenyér héját levágja (én édekés illatú, kissé kalács jellegű kenyeret használtam [Stafford's Bakeries, Crusty Sliced loaf], aminek nem volt tulajdonképpen megkeményedett, vastag héja, csak egy barnás árnyalatú széle)
• van aki a rétegeket fűszerezi fahéjjal vagy szerecsendióval, reszelt citromhéjjal
• van aki a tejet előbb felforralja egy vaníliarúddal
• van aki a tejhez tejszín is ad (ez lesz a custard/tejsodó)
• van aki minden egyes réteget meglocsol az ízesített tejjel (a rétegek száma attól is függ, hogy lapos vagy kisebb de magas edény használunk)

[i] A Bread and Butter Pudding (kenyér és vaj puding) az angol konyha hagyományos desszertje. Az eddigi legfinomabb amit kostoltam a Crème brûlée-s változat volt.

No comments: