Wednesday, January 20, 2010

Meze

A meze (mezze/mezé/méze) keleti mediterrán országokban (Szíria, Libanon, Ciprus, Jordánia, Görögország, Törökország, Bulgária, Macedónia, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Irak, Izrael és Palesztin területek) előételek v. kisebb fogások gyűjőneve - a perzsa maze szóból, ami megízlel/falatok jelentéssel bír. A spanyol tapas-hoz hasonlo, amolyan finger food.

Minden területnek meg van a maga sajátja. Lehet húsos (gyakran bárány, marha), halas (pl. tintahal, apró halacskák) vagy épp zöldséges (pl. padlizsán, articsóka, uborka, paradicsom, fokhagyma, olajbogyó); különböző fűszeres szószokkal, pépekkel (pl. paprika, csicseriborsó), tejtermékekkel (sajt, joghurt) kerülnek felszolgálásra.

A képen:
> falafel - csicseriborsófasírt;
> dolma v. sarma - fűszeres rizzsel töltött szőlőlevél;
> sajttal töltött burgonyakrokett
> hummus/houmous/hamos - főtt, tört csicseriborsó tahini-vel (szezámpaszta), olívaolajjal, citromlével, fokhagymával fűszerezve;
> tzatziki/tzadziki/tsatsiki - joghurt, uborka, fokhagyma, olívaolaj összetételű mártogatós;
> fokhagyma-chili-petrezselyemben pácolt olajbogyó;

No comments: