Tuesday, January 19, 2010

Poréhagymás spenótleves

Hozzávalók (négy személyre):
1 ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 szál póréhagyma
1 db petrezselyemgyökér
1 db burgonya
1 ág majoránna
1 ág kakukkfű
1 babérlevél
200 g zsenge spenót
frissen őrölt szerecsendió
só, frissen őrölt bors
4 ek. tejföl


A megtisztított vöröshagymát félbe, majd vékony szeletekre vágom, és egy 18 cm átmérőjű lábasban az olívaolajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a finomra aprított fokhagymát és 2-3 percig pirítom.

A póréhagyma elejét és végét levágom (hogy friss legyen), majd vékonyan felkarikázom és hideg vízzel teli tálba teszem, átkavarom, hagyom, hogy a karikák szétessenek. A szennyeződés (föld) leszáll az aljára, a karikák a víz tetején maradnak (ez a legegyszerűb módja az alapos, rétegek közötti átmosásnak).

A póréhagymát és az apróra kockázott petrezselyemgyökeret, burgonyát is a hagymához adom. Felöntöm annyi vízzel, hogy egy-másél ujjnyira ellepje. Beleteszem a majoránnát, kakukkfüvet, babérlevelet, és enyhén sózom. Ha felforrt, fedő alatt lassan, gyöngyözőn főzöm 15-20 percet, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Majd kiveszem a babérlevelet és a fűszernövények szárát. Hozzáadom a zsenge spenótot, 2-3 percig hagyom főni, csak addig amíg a spenót össze nem esik.

Lehúzom a tűzről és hagyom kicsit kihűlni, majd robotgéppel kis adagokban pürésítem. A levest visszateszem a lábasba, megszórom kevés frissen reszelt szerecsendióval és frissen őrölt borssal, majd kis lágon forráspontig melegítem.

Előmelegített tányérokba kanalazom, egy-egy evőkanál tejföllel díszítem.

No comments: