Hozzávalók (4 személyre):
4 marék rövid szemű rizs
2 ek. finomítatlan cukor
egy nagyobb kocka vaj
300 ml tej
3 ek. Crème Fraîche
1 nagyobb tojás
1 rúd fahéj, csipet só
1 csapott tk. őrölt fahéj
1 csapott kk. frissen reszelt szerecsendió
1 tk. friss citromhéj
A rizst szűrőkére teszem és hideg vízzel átmosom. Hagyom lecsepegni, majd egy vastag aljú nyeles lábasban közepes hőfokon odateszem. Először elpárolog róla a víz, majd folyamatos kevergetés mellett pirítom addig, amíg a szemek el nem kezdenek 'mocorogni'. Ha nagyjából a fele kifehéredett, néháy itt-ott megbarnult oldalú, lehúzom a tűzről, hagyom két percet hűlni, majd ráteszem a cukrot és folyamatos kevergetés mellett visszateszem a tűzre. Ha a cukor elolvadt, ismét lehúzom két percre, majd beleteszem a vajat. A tűzön folytatva hagyom egy-két percet sülni. Folyamatos kevergetés mellett, vékony csíkban belecsorgatom a tejet. Fűszerezem: csipet só, rúd fahéj, őrölt fahéj, frissen reszet szerecsendió. Mérsékelem alatta a tüzet és időnként kavargatva addig főzöm ameddig be nem sűrűsödik.
A rizs megpuhult. Lehúzom a tűzről. A tojást villával felverem, hozzáadom a Crème Fraîche-t meg a citromhéjat, együtt simára dolgozom. A rizshez adom és fakanállal alaposan elkeverem. Négy tűzálló tálkát kikenek vajjal, belekanalazom a rizst, megszórom kevés barnacukorral és 10-15 percre 200 °C-os sütőbe teszem.
Tipp: magában is kiváló, de tálalható akár baracklekvárral is, vagy épp bele is süthető: rizs-lekvár-rizs.
4 marék rövid szemű rizs
2 ek. finomítatlan cukor
egy nagyobb kocka vaj
300 ml tej
3 ek. Crème Fraîche
1 nagyobb tojás
1 rúd fahéj, csipet só
1 csapott tk. őrölt fahéj
1 csapott kk. frissen reszelt szerecsendió
1 tk. friss citromhéj
A rizst szűrőkére teszem és hideg vízzel átmosom. Hagyom lecsepegni, majd egy vastag aljú nyeles lábasban közepes hőfokon odateszem. Először elpárolog róla a víz, majd folyamatos kevergetés mellett pirítom addig, amíg a szemek el nem kezdenek 'mocorogni'. Ha nagyjából a fele kifehéredett, néháy itt-ott megbarnult oldalú, lehúzom a tűzről, hagyom két percet hűlni, majd ráteszem a cukrot és folyamatos kevergetés mellett visszateszem a tűzre. Ha a cukor elolvadt, ismét lehúzom két percre, majd beleteszem a vajat. A tűzön folytatva hagyom egy-két percet sülni. Folyamatos kevergetés mellett, vékony csíkban belecsorgatom a tejet. Fűszerezem: csipet só, rúd fahéj, őrölt fahéj, frissen reszet szerecsendió. Mérsékelem alatta a tüzet és időnként kavargatva addig főzöm ameddig be nem sűrűsödik.
A rizs megpuhult. Lehúzom a tűzről. A tojást villával felverem, hozzáadom a Crème Fraîche-t meg a citromhéjat, együtt simára dolgozom. A rizshez adom és fakanállal alaposan elkeverem. Négy tűzálló tálkát kikenek vajjal, belekanalazom a rizst, megszórom kevés barnacukorral és 10-15 percre 200 °C-os sütőbe teszem.
Tipp: magában is kiváló, de tálalható akár baracklekvárral is, vagy épp bele is süthető: rizs-lekvár-rizs.
No comments:
Post a Comment