Tuesday, January 26, 2010

Diós-feketeribizlis-vörösáfonyás tekercs

Hozzávalók:
Tésztához:
2 púpozott ek. vaj
1/2 csésze tej
2 db tojás
2 1/2 csésze liszt
2 tk. sütőpor + csipet só
2 ek. finomítatlan cukor
2 tk. őrölt fahéj
1 kk. frissen reszelt szerecsendió
1 tk. frissen reszelt citromhéj


Töltelékhez:
2 ek. vörösáfonyalekvár
1 csésze aprított dió
2 ek. tej + 1 ek. rum
1 csésze aszalt feketeribizli
2 csapott ek. finomítatlan cukor


+ 1 db tojás (kenéshez)

A vajat megolvasztom, majd beleöntöm a friss tejet és további 2-3 percig langyítom. Lehúzom a tűzről, beleütöm a tojásokat és kézi habverővel habosítom. Félreteszem.

A liszthez hozzáadom a sütőport, sót, cukrot, fahéjat, szerecsendiót, citromhéjat. Alaposan elkeverem, majd beleöntöm a vajas-tojásos tejet. Puha, rugalmas tésztát gyúrok. Félreteszem.

A diót serpenyőben megpirítom, apirítóban megdarálom (nem kell túl, maradjon kissé darabos). A tejet meglangyítom, beáztatom a feketeribizlit. Hozzáadom a cukrot és a rumot. Ha a cukor elolvadt, beleteszem a diót is. Alaposan elkeverem.

A tésztát átgyúrom, majd kinyújtom fél ujjnyi vastagságúra, lekenem vörösáfonyalekvárral, ráterítem a diós tölteléket, majd felgöngyölöm, és ujjnyi vastagságúra szeletelem. A szeleteket kör alakúra igazítom, sütőpapírra helyezem és a tésztát az oldalán lekenem a felvert tojással. Előmelegített sütőben, 190 °C-on készre sütöm.

No comments: