Thursday, September 08, 2011

The Crown Bar (Belfast)

The-Crown-Bar-Belfast-starter
The Crown Liquor Saloon - Észak-Írország talán legismertebb pub-ja (public house), viktoriánus alehouse a Great Victoria Street-en, a híres Europa Hotel-lel szemben. Az Europa amellett, hogy elnökök és hírességek szálltak meg benne, arról híres, hogy a 'legtöbbet bombázott hotel', 28 bombatámadást szenvedett el a 'zavargások' (the Troubles) idején.

A Korona exteriőrje színes csempével díszített, a belső még ennél is gazdagabb, díszes csempék, mozaikok, festett üveg, gázlámpák, faragott mennyezet, de ami a legmeghökkentőbb, azok a 'gyóntatófülkékre' emlékeztető dekoratív, faragott box-ok (booths/snugs). Tíz van belőlük, A-tól J-ig 'számozva'.

The-Crown-Bar-Belfast
Az egyik ilyen 'fülkében' kaptunk asztalt. Az extra meghittség, a csendes romantika, a kuckós kényelem hirtelen sötét 'zárkává' csapott át, amikor 'ránkzárták' az ajtót és csak pislogtunk a gázlámpa halvány fényénél a tányérjaink irányába :-)) Egy szál gyertya jól jött volna (az ablakok alatti fülkék világosabbak, igaz nagyobbak is).

A hely hangulata laza, kedves, a kiszolgálással sincs probléma, de a food, a lényeg bizony nagyon sánta. A tálalással nem sokat foglalkoztak, az Irish Stew-t (£6.95) csak úgy a tányérba borították, ráadásul a sok krumpli között elveszett a birka, sőtt maró borson kívül egyéb íze nem volt. A pint Belfast Ale ízre inkább volt 1 pohár ale és 1 pohár víz. A legrosszabb Irish Stew a hat és fél év alatt!

Ha enni nem is, de körbenézni, beszívni egy letűnt kor levegőjét, elképzelni a szigorú viktoriánus időszak fülkékbe húzódott vendégeit, feltétlenül ajánlott ebben a különleges pub-ban. Az emeleten van a Crown Dinig Rooms, ami csak este nyit ki, de leftételezem, a konyha ugyanaz...

The-Crown-Bar-Belfast-food-and-menu
The Crown Bar
A: 46 Great Victoria Street, Belfast
W: www.crownbar.com

2 comments:

Vicuska said...

Letűnt kor hangulata, szerintük ez elég ahhoz, hogy odavonzza a vendégeket, de azért talán mégsem mindegy, hogy legközelebb vissza szeretnél ide térni, vagy inkább mellőzöd a konyhájukat!

Anazar said...

Vicuska, ha a helyet nem is, de a konyhájukat mindenképp ;-))