Wednesday, September 21, 2011

Edamame

edamame
A közkedvelt edamame (eda 'gally' + mame 'bab', fiatal szójabab annak gallyával szedve), népszerű előétel, az izakaya-kban (munka utáni beülős, iszogatós hely, a sake üzletek deszcendense) rendszeresen felszolgát snack, nem más, mint főzött fiatal, zsenge zöld szójabab saját hüvelyben.

Leszedik, még mielőtt megérne. A hüvelyeket ezután vízben megfőzik vagy párolják, majd durva, nedves óceáni sóval (arajio) megszórják. Tálalhatják melegen vagy lehűtve, sör mellé (Kirin, Sapporo, Asahi).

A friss szójababot 6-8 percig főzzük, a fagyasztottnak 3-4 perc is elég. Főzhetjük dashi-ban is (konbu és katsuobushi levesalap). Akkor jó, amikor még élénkzöld színű. Szűrjük le, csepegtessük le, tegyük egy tálba és szórjuk meg durva sóval. Egy másik tálat is készítsünk oda az üres hüvelyeknek.

Nichiren Shonin szerzetes említí először az edamame-t, mint (zöld) zöldséget, 1275-ben.

Az zöld szójababot felhasználhatjuk még salátákba, 'stir fry'-okba, rizses egytálakba. Az élénk színű bab szénhidrátban, fehérjében, élelmi rostban, omega-3 zsírsavakban, valamint folsavban, mangánban és K-vitaminban gazdag.

frozen-edamame

5 comments:

trollanyu said...

Nagyon szívesen kipróbálnám, még nem ettem ilyet. De még nem is láttam, fagyasztottat sem. Bár mintha lett volna egy fagyasztott zöldségkeverékban.

Kati said...

De érdekes.

Anazar said...

Trollanyu, az ázsiai bolt(ok)ban próbálkozz, ott szoktam én is rátalálni. A friss ritka, de fagyasztva (hüvellyel vagy kifejtve) elő szokott fordulni.

Kati, egész különleges íze van, friss, zöldes beütéssel.

wannabe chef said...

Magyarországon fejtettet fagyasztva, a SPAR-ban lehet kapni.

wannabe chef said...

Magyarországon fejtettet fagyasztva a SPAR-ban lehet kapni.