Friday, September 09, 2011

The Girona (Belfast)

The-Girona-restaurant-Belfast-lamb-stew
A Botanic Gardens-ben (Queens Quarter South Belfast) tett séta után (Rose Garden, Palm House, Tropical Ravine) megebédeltunk az Ulster Museum földszintjén található étteremben. Irish stew-t választottam (hogy helyreálljon az 'ájris sztyú' iránti töretlen vonzalmam, és hogy az észak-ír birkagulyás-becsület is mentve legyen), mert láttam, hogy jól néz ki. Itt már átestek az a bizonyos ló másik oldalára, annyi krumpli volt benne, amennyi a tányérban látszik. Hogy nekem semmi sem jo?! Szeretem, ha a sztyú fele-fele, hogy minden krumplira jusson egy kocka hús, vagy ha úgy tetszik, minden húsnak legyen krumplipárja. Amit Crown-ék kispóroltak, azt itt bőven beletették. Finom volt, ízletes, szaftos.

Girona-restaurant-Belfast-espresso
Az étterem, The Girona, egy az észak-ír partoknál elsüllyedt spanyol Armada galeasza (hadihajó) után kapta a nevét. A 'La Girona' a Killybegs-i (Co. Donegal) kikötőben kormánylapátján történt javítási munkálatok után 1588. október 25-én útnak indult Skócia felé 1300 emberrel a fedélzetén, ám a következő viharos estén, október 26-án elsüllyedt a Lacada Point-nál, a Giant's Causeway közelében (Co. Antrim). Mindössze kilenc ember élte túl. Nem a 'La Girona' volt az egyetlen galeasz, amelyik pórul járt, még 23 hajó veszett oda az ír sziklás partoknál, de itt volt a legtöbb elvesztett élet. 1967-68-ban egy belga búvárcsapat felhozta a kincseket, ezek a múzeumban vannak kiállítva.

Az Ulster Museum egy remekül összerakott kis múzeum (kicsi ez, kicsi az), nem szabad kihagyni, ahogy a botanikus kert rózsakertjét, pálmaházát és trópusi 'szurdok'-ját sem!

4 comments:

Kati said...

Jól néz ki, finom lehetett.

Anazar said...

Kati, igen, nagyon finom volt ;-)

Tiffanylda said...

Nekem is tetszik!:) Én biztos ettem volna hozzá egy kis kenyeret..:(((
Kösz, a történelmi kiegészítőt!

Anazar said...

Tiffanylda, apró bucikat kaptunk hozzá ;-)