Monday, September 19, 2011

Chiás banánturmix

banana-shake-with-chia-seeds
A mézes-fahéjas banánturmix továbbgondolva... Banán, joghurt, tej, chia, pár csepp méz - a szuperreggeli, hogy jól induljon a hét.

Két érett banánt meghámoztam, egy magas kancsóba tettem, adtam hozzá 4-5 ek. natúr joghurtot (probiotikus) és botmixerrel pürésítettem. Turmixolás közben kevés mézet csorgattam bele (1-2 csapott tk.), majd felöntöttem tejjel, végül 2 csapott ek. egész chia magot szórtam bele és habosra turmixoltam. Tálalás előtt legalább 5 percet pihentettem, majd átkevertem, poharakba töltöttem és egy-egy karika banánnal díszítve felszolgáltam.

[i] A Közép- és Dél-Mexikóban, valamint Guatemalában őshonos chiát (Salvia hispanica, nahuatl chian 'olajos') az aztékok széles körben használták a Kolumbusz előtti időkben, nagy becsben tartották.

Manapság kezdi a világ újra-felfedezni, 'superfood'-ként emlegetik, növeli az energiát, immunitást, állóképességet és javítja az általános egészségi állapotot. Omega-3 zsírsavakban gazdag, foszfort, mangánt, kalciumot, káliumot, nátriumot, antioxidánsokat tartalmaz.

Az egész chia mag fehérje, zsír és rost forrása. Gyümölcslébe áztatva (Chia fresca) energiadús ital. Az áztatott mag (20-30 perc) kocsonyás állagúra áll össze (sok vizet szív fel), kása, porridge készíthető belőle. Megőrölve péksüteményekbe használható.

2 comments:

Éva said...

A banánt nagyon szeretem, de az igazság az, hogy turmixot nem nagyon szoktam készíteni.Ha esetleg megkínálnál most szívesen megkóstolnám!:-) Ezt komolyan mondom hogy kíváncsi lennék az ízére így ahogy elkészítetted nagyon guszta! Az a chia ami a tálban van?

Anazar said...

Éva, igen, a kis tálkában a chia van. Íze nem sok, a mákhoz hasonló, ha nagyon kötni szeretném valamihez. Persze, nagyon szívesen készítek neked egy ilyen finom italt!