Monday, September 19, 2011

Risotto con funghi porcini e salame

risotto-con-funghi-porcini-e-salame
Krémes rizottó illatos vargányával, fűszeres szalámival,
friss zöldborsóval, fehérborral, parmezánnal.

Hozzávalók (2 személyre):
4 marék (100 g) Arborio rizs
1 nagy marék szárított porcini (vargánya)
2 ek. olívaolaj
1 fej öröshagyma
2 marék frissen fejtett zöldborsó
negyed zöldségkocka
1 tk. Vega-Mix
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
só, frissen őrölt bors
szárított oregánó, petrezselyemzöld
40 ml száraz fehérbor
2 ek. frissen reszelt parmezán (Parmigiano-Reggiano)
kis kocka vaj


A porcini-t beáztattam estére, de 20-25 perc is elég neki. Reggel leszűrtem, lecsepegtettem. A levét is fel lehet használni, de túl sötétnek tartottam, így csak 2 ek.-lal tartottam meg.

A borsót kifejtettem (2 maréknyi lett), majd 280 ml vízben feltettem főni. Adtam hozzá egy negyed zöldségkockát (Kallo Organic Very Low Salt Vegetable Stock Cubes) és 1 tk. Vega-Mix-szet. Finoman gyöngyöztettem.

A szaláminak (lehet pepperoni vagy choizo is) lehúztam a bőrét, felkockáztam és egy vastag aljú serpenyőben kipirítottam a zsírját, majd papírtörlőre szedtem és leitattam.

A apróra kockázott vöröshagymát üvegesre pároltam az olívaolajon, hozzáadtam a rizst. Átforgattam, hogy az olaj befogja a szemket, majd hozzáadtam a lecsepegtetett gombát és a 2 ek. gombalvet. Hozzáadtam a fehérbort.

Amikor a bort felszívta, öntöttem egy keveset a forró zöldségalapléből. Folyamatosan kevergetve 'besűrítettem', majd megint adtam hozzá levet, két-háromszor, kevesével, kevergetve, kevergetve.

Hozzáadtam a zöldborsót, a sült szalámikockákat, és a maradék levet. 20-25 perc kell a rizsnek, hogy megpuhuljon (közben jár a fakanál!), hogy ne legyen se kemény, se puha szétfőtt, hanem 'al dente'.

Enyhén sóztam, meghintettem frissen őrölt borssal, egy csipet szerecsendióval, 1-2 csapott tk. szárított petrezselyemzölddel és oregánóval. Összeforgattam és lehúztam a tűzről. Belekevertem a vajat és a frissen reszelt parmezánt, majd fedő alatt 5 percet pihentettem tálalás előtt.

Tányérra szedve egy-egy csipet szárított oregánóval és petrezselyemzölddel díszítettem.

funghi-porcini

5 comments:

Aleda said...

Húú,csak nyelek nagyokat,ahogy olvasom a hozzávalókat. Ebből bizony kérnék én is egy jóó nagy adaggal:)

trollanyu said...

Szeretem ezeket az olasz neveket, olyan hangzatosak:) A rizottót is nagyon szeretjük és ez is nagyon finom lehet. Vargányát itt még sosem láttam, de legközelebb megnézem az ázsiai üzletben, ott sokminden megtalálható:)

Vicuska said...

:D nálam is már a látványa nyelési ingersorozatot indított el!!!! A recept olvasása- fokozta ezt az állapotot!

Kati said...

Mindenhol gomba, én meg csak kívánom, mert itt a szárazság miatt nem nagyon lehet kapni.

Anazar said...

Aleda, köszönöm. Nagyon kelendő volt nálunk, már csak a kozzávalók miatt is ;-)

Trollanyu, remélem találsz porcinit, mesés illata van, átjárta az egész rizst!

Vicuska, köszönöm. Hát még az íze, illata!! :-)))

Kati, remélem te is rálelsz a kívánt gombára!!