Thursday, September 26, 2013

Vegán étrend - SZÉNHIDRÁT

PCRM_four_food_groups
A tápanyagok hat fő csoportja: fehérjék, zsírok, szénhidrátok (cukrok), vitaminok, ásványi anyagok, és persze a víz.

SZÉNHIDRÁTOK

A szénhidrátok olyan szerves vegyületek, amiket különböző típusú cukrok alkotnak. Ezek a 'cukoregységek' (szacharidok) lehetnek monoszacharidok (a legegyszerűbb szénhidrátok, pl. glükóz = szőlőcukor meg fruktóz), diszacharidok (két összekapcsolt monoszacharid, pl. szacharóz [sucrose] = asztali cukor, laktóz = tejcukor) vagy poliszacharidok (monoszacharidok polimerekjei, pl. keményítő meg cellulóz).

Úgy is lehet csoportosítani őket, hogy egyszerű szénhidrátok, mint a cukor(ka), mono- és di-, meg összetett szénhidrátok, mint a fent említett keményítő és cellulóz. Az utóbbi csoport az élelmi rostok (cellulóz, inulin, pektin) forrása. A rost lehet oldódó és oldhatatlan. Az oldódó rost lelassítja a táplálék áthaladását az emésztőrendszeren, az oldhatatlan rost a táplálék mozgását segíti elő, megakadályozva a székrekedést. Oldható rost forrása: hüvelyesek (borsó, bab), zab, rozs, árpa, chia, szilva, avokádó, érett banán, alma, körte héja, brokkoli, sárgarépa, édes burgonya, lenmag, diófélék, mandula különösen magas élelmi rostban. Oldhatatlan rostok forrása: teljes kiőrlésű élelmiszerek, hüvelyesek, diófélék és magvak, burgonya héja, zöldbab, karfiol, cukkini, avokádó, meg szőlő paradicsom héja.

A szénhidrát energia(forrás), de nem esszenciális tápanyag (képesek vagyunk [lennénk] energia-szükségletünket kizárólag fehérjéből és zsírból fedezni). Szénhidrátok forrása: gabona-alapú élelmiszerek (rizs, tészta, kenyér). Ergiatartalom 4 kcal grammonként (mint a fehérje).

>> VEGÁN 21 NAP
>> Mi? VEGÁN??
>> Vegán étrend - FEHÉRJE
>> Vegán étrend - ZSÍR

No comments: