Saturday, September 21, 2013

Mi? VEGÁN??

VEG_etari_AN
Veganizmus. Mi fán terem? A kifejezés hogy 'VEGAN' 1944-ben lett megalkotva Donald Watson (a British Vegan Society társ-alapítója) által, tejet NEM (és tojást sem) fogyasztó vegetáriánus jelentésben. A vegán olyan 'szélső VEG-etári-ÁN[us]', aki szigorú [vegetáriánus] étrendet követ - nem fogyaszt húst, halat (és tenger gyümölcseit), tojást, tejterméket, mézet (valamint szőrmét, bőrt, gyapjút és selymet sem használ). Van az 'étrendi vegán', aki tartózkodik az állati eredetű termékek (hús, tojás, tejtermék) fogyasztásától, és van az 'etikai vegán', akinek a veganizmus életfilozófia, aki szemben áll az állatok bármilyen, BÁRMILYEN célból való (fel)használásával. Ez utóbbiak szerint az embernek az állatok kihasználása nélkül kellene élnie. Az állati termékek teljes kerülése mint morális kérdés, ahol az állatok jóléte átbillen az állatok jogai oldalra. A Vegan Society (UK) csak akkor tanúsítja egy termék vegán voltát, ha az mentes állati részvételtől, amennyire csak lehetséges. Ha a rizst ökörrel takarították be, már nem vegán. Puff neki. Ezért van az, hogy háromszor is átmegyek a termék összetevőinek listáján, de harmadszorra sem találok állati eredetű alkotóelemet, mégsincs rajta a 'suitable for vegans' felirat (??). Van még a 'környezeti vegán', aki az egész húsevés kérdést az ipari állattenyésztés környezetkárosító és fenntarthatatlan voltára mutat rá. A 'World Vegan Day'-t november 1-jén ünneplik (1994 óta), ami a társaság 50. születésnapját, alapító dátumát jelölte.

Az egyik fő különbség a vegán és vegetáriánus étrend között, hogy a vegán kizárja mind a tojás és tejterméket, mivel a tojás és a tejtermékek (meg)termelése szenvedést okoz az állatoknak. A tojástermelésnél a kakaskákat születéskor 'kiselejtezik', mert ők nem fognak tojni, így a termelőnek nincs pénzügyi érdeke életben hagyni őket. A tejtermelésnél a tejelő tehenet mesterségesen megtermékenyítve szinte folyamatosan 'terhesen' tartják, hogy meghosszabbítsák a tejtermelést. A nőnemű borjakat elválasztják az anyjuktól néhány nappal a születésük után és tejpótlóval táplálják, hogy a tehéntej megmaradjon emberi fogyasztásra. Öt év után, amikor a tejtermelés lecsökkent, hamburger hús lesz belőlük meg táska, cipő és pénztárca. A hímnemű borjakból vagy zsenge borjúhús lesz, vagy később marhahús.

Mit esznek a vegánok? Mindent, aminek köze nincs az állatokhoz. Növényi alapú étrendet követnek. Ez az étrend általában gazdagabb élelmi rostban, magnéziumban, folsavban, C-vitaminban, E-vitaminban, vasban, és szegényebb kalóriában, telített zsírokban, koleszterinben, hosszú szénláncú omega-3 zsírsavakban, D-vitaminban, kalciumban, cinkben és B12-vitaminban. Vizsgálatok azt találták, hogy a jól tervezett vegán étrend védelmet nyújt bizonyos degeneratív állapotok, mint szívbetegség, rák, diabétesz ellen. Az állati zsíron és állati fehérjén alapuló étrend az egészségre ártalmas. Ez így nem is meglepő, ha nagyüzemi-nevelt állatokra gondolunk, de mi van nagymama udvaron kapirgáló bio tyúkocskáival? A zsír az zsír, mondják a kutatók. Az alacsony zsírtartalmú növényi alapú étrend nem csak megakadályozni, de akár vissza is képes fordítani bizonyos krónikus betegségeket, mint pl. a szívkoszorúér-betegséget, cukorbetegséget és bizonyos rákos megbetegedéseket.

Az 'étrendi vegán' az étrend egészségügyi előnyeire összpontosít. Azok a személyek, akik pusztán azért válnak vegetáriánusokká, mert valamilyen betegségtől szenvednek, vagyis tisztán egészségügyi szempontból, azok a személyek, akik nagymértékben visszaesnek, mondta Gandhi. Hogy valaki rendíthetetlen vegetáriánus maradjon, erkölcsi alap szükséges.

>> VEGÁN 21 NAP

No comments: