Wednesday, September 25, 2013

Vegán étrend - ZSÍR

PCRM_four_food_groups
A tápanyagok hat fő csoportja: fehérjék, zsírok (lipidek), szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, és persze a víz.

ZSÍR

A zsírok fontos szerepet játszanak a sejtek egészséges működésében, a bőr és a haj egészségében, a testhőmérséklet fenntartásában. A szervezet energia-raktárai. Ergiatartalom 9 kcal grammonként.

A zsírok, trigliceridek, egy glicerin molekula három zsírsavval. Van telített zsírsav (egyszeres kötés) és van telítetlen zsírsav (egyszeres és dupla kötés), ebből is van egyszeresen telítetlen (egy kettős kötés) és többszörösen telítetlen (több kettős kötés). Ez utóbbi csoportba tartozik a két esszenciális zsírsav (nem vagyunk képesek szintetizálni ezért fontos táplálékkal bevinni) az omega-3 zsírsav (alfa-linolénsav vagy ALA) és az omega-6 zsírsav (linolsav vagy LA). A nyugati étrendben túl sok az omega-6 zsírsav (gyorséttermi, olajtól tocsogó ételek) és persze hiányos az omega-3. Az ideális omega-6 omega-3 arány arány 1:1 és 1:4 között van. A megemelkedett omega-6 zsírsav gyulladáskeltő.

Omega-3 zsírsav: lenmag(olaj), tökmag, chia, kendermag;

Omega-6 zsírsav: ligetszépe olaj, dió, napraforgómag, szezámmag, avokádó;

Vannak még a transz zsírok. Ez a telítetlen zsír az ételek feldolgozása, finomítása során keletkezik. Megemeli az LDL-koleszterin szintjét, és csökkenti a HDL szintjét, ami egy sor betegséget hoz maga után: szívkoszorúér-betegség, Alzheimer-kór, rák, cukorbetegség, elhízás, májműködési zavar, vagy amit akartok.

Naponta egy kisebb maréknyi diófélék és magvak biztosítják a szervezet számára szükséges zsírokat. Ne felejtsük el, hogy az A-, D-, E- és K-vitaminok zsírban oldódó vitaminok, vagyis megemésztésükhöz, felszívódásukhoz és szállításukhoz zsírra van szükség.

>> VEGÁN 21 NAP
>> Mi? VEGÁN??
>> Vegán étrend - FEHÉRJE

No comments: