Saturday, January 02, 2010

Pogácsamalackák

Hozzávalók:
500 g liszt
250 g Ráma margarin
200 ml tejföl
2 tojássárgája
30 g élesztő
+ 1 tojás a kenéshez
egész szemű bors


A lisztet elmorzsolom a margarinnal. A tejet meglangyítom, teszek bele kevés cukrot, felfuttatom benne az élesztőt.

A tojássárgáját a tejfölhöz keverem, sózom, majd a margarinos liszthez adom, vegül beleöntöm az élesztős tejet is. Összegyúrom és hagyon 15-20 percet pihenni, hagyom kicsit kelni.

Egy nagyobb és egy kisebb pogácsaszaggatóval előbb a fejet, aztán az orrot, majd egy újabb kicsivel (amit félbevágok) a füleknekvalót szaggatom ki.

A nagyot lekenem a felvert tojással, ráhelyezem az orrát, szívószállal orrlyukat nyomok (ez segít odaragasztani a felsőt), a füleket is felhelyezem, majd az egészet ismét lekenem tojással, egy-egy borsszemet nyomok a szemek helyére. 200 °C-on készre sütöm.

[i] Ismét Aliznál jártam! Tőle származik - hajtogatásmentesen - a (sajtos) pogácsatésztából született a konda =) Kevesebb élesztőt használtam (talán a felét csak), hogy a fülek és az orrok ne keljenek önálló életre.

[!] R nyújtotta, szaggatta, formázta és sütötte a jószágállományt ;-)

4 comments:

Ottis said...

Nagyon jó kis formás malacok lettek!Egyik évben én is készítettem, de az idén nem.

Anazar said...

Köszönjük! Párom keze munkája ;-)

Tiffanylda said...

B.Ú.É.K!!!!:)
Nagyon helyesek, gratula a Párodnak!:)
Én is készítettem már ilyen formát, csak abban túró is volt, mazsola szemmel, vagyis édesség, gyerekeknek partira. Nagy sikert aratott!;)

Anazar said...

Tiffanylda, el is hiszem, hogy oda voltak érte a gyerekek, hiszen olyan kis helyesek, kedvesek ;-)