Sunday, August 01, 2010

The Albanach (Edinburgh)

The-Albanach-roast-lamb
The-Albanach-grilled-goat-cheese-saladA várban töltött egész napos kulturálódás, valamint az elemekkel való egész álló napos küzdés (riogató eső, torzomborz szél, sötét felhők, vakító napsütés) után nem volt erőnk a Royal Mile-n túli éttermek felkutatására (az a hír járja, hogy minden ami a Royal Mile-n van, túristacsapda).

Szufla híján, farkaséhesen a szállodával szinte szemközt lévő, sarki Albanach-ba estünk be. Rövid időn belül (5 perc) asztalt is kaptunk a hátsó, aprónak mondható, étkező szobában, az ablak mellett, a Cockburn Street felett. A szó maga, hogy Albanach skótul skótot jelent (Skócia skót neve Alba, Albion a latin dokumentumokban, vagy 'ködös Albion' néven lehet még ismerős Jósika Miklós irásából, a XIX.sz.-ból).

Előételnek borsólevest és haggis-t ettünk (ez utóbbiról bővebben egy külön post-ban), főételnek sült bárányt meg grillezett kecskesajt salátát, befejezésképpen hagyományos skót desszertet, ami a cranachan névre hallgat (tejszínhab, whisky, méz és friss málna pohárban tálalva, tetején pirított zabpehellyel). Hogy túristacsapda lenne-e, nem tudom, vagy inkább nem hiszem. A kiszolgálás udvarias és profi volt, az étel pedig kifogástalan :-)

The Albanach
A: 197 High Street, Royal Mile, Edinburgh EH11PE
T: 0131 220 5277

1 comment:

Anonymous said...

Az a céklasaláta igen-igen gusztusos. Grillezett kecskesajttal szuper párosítás. Gabika