Saturday, August 21, 2010

HIGH FIVE

thimeÖt éve indult az Én így főzök...
a.k.a. Konyhatündér!
Öt éve van írásos nyoma konyhai kalandozásaimnak, felfedezéseimnek. Az öt év alatt sok minden változott, itt a Konyhatündéren (is).

5 év, 500 post...

Alapanyagok terén azon vagyok lehetőleg organic (bio) termék kerüljön a kosárba. Abból is csak a nyers, feldolgozatlan változat, ha gyümölcsről, zöldségről van szó. Az organic-nak nagyobb a tápanyagtartalma, hisz nem lett 'felfújva' műtrágyával, és vegyi anyagokban (növényvédő szerek, gyomírtó) sem bővelkedik, mint a hagyományosan termesztett társai. Húsból is inkább csak organic, növekedési hormonok, szteroidok és antibiotikumok nélkül. Az előre felszeletelt zöldséget kerülöm, hiszen az oxidációval kivesznek belőle az értékes tápanyagok. Közvetlenül elkészítés előtt hámozom, szeletelem.

Krumpli, kenyér, fehér liszt. Ezeket az utóbbi hónapokban sikeresen helyettesítem táplálóbb, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag alapanyagokkal, így kivesztek a hétköznapokból, megmaradtak alkalmi 'bűnöknek'. Arárcsak a cukor! Fél kiló cukor fél évre elég. Helyette méz és agave nektár, vagy barna rizs szirup. De minek agyonédesíteni mindent?!?

Odafigyelek, hogy az étkezések között legyen két 'snack' is, ez lehet egy alma pár szem mandulával vagy sárgarépa hummus-szal. És szivárványos zöldségből, gyümölcsből tényleg 5-A-DAY! És persze a folyadék, ami szénsavmentes ásványvíz.

A legszembeötlőbb változás azonban a képek terén következett be. Már nem csak 'gyorsan lekapom' mielőtt elfogyasztanánk, szánok rá pár percet, hogy megnézzem, milyen szögben adja át magát a legjobban. Továbbra sincs benne semmi művi, hogy a képen szebb legyen, az étel tökéletesen fogyasztható (legfeljebb már nem forró). Bár ez a része még mindig sietős és elkapkodott. Nehéz is, ha egyesek villával a kezükben merednek a porondon lévő tányérra.

Kedves olvasóimnak köszönöm a figyelmet és a kommenteket! Remélem a jövőben is találnak kedvükre valót :)

Főzni jó! Enni még jobb!

Én így főzök: Csak bátran!, Főzőcske, ahogy én szeretem, Alapanyagok, eszközök, Beköszönő

3 comments:

Belly said...

Gratulálok és én is remélem még hogy sokáig blogolsz.

Ildy said...

Boldog szülinapot!:)

Anazar said...

Köszönöm Belly és Ildy!