Tuesday, September 06, 2011

Aranyló csirkeleves

chicken-broth-soup
A jó leveshez fiatal, de érett csirke, vagy inkább tyúk kell, amit nem hat hét alatt fújnak fel bádogtető alatt, hanem ráérősen kint kapirgál, szaladgál az uvaron, lát napot is, zöldet is kap, no meg kukoricát. Városon az ember lánya nem válogat, vagy válogat, de éhen marad.

A Fallon-ban csinos csirke-félre akadtam: szárnycsonk, azaz csak az első harmad, hát és csontos mell. Már nem emlékszem melyik megyéből jött, organic-nak ugyan nem organic, de ír és 'free range', azaz parlagi. Szemem eldőtt gyöngyözött az aranyló leves. Itthon aztán kis híján elcsábultam, hogy megkenem mustárral és megtöltöm nagy csokor zöldfűszerrel, és betolom a sütőbe. Összpontosít, koncentrál, koncentrál!!

Három darabra vágtam. A hátát egészben hagytam, a melleket feleztem. Hideg víz, felforr, lehaboz. Kevés bors, pirospaprika, csipet őrölt fűszerkömény meg kurkuma, 1 csapott ek. Vega-Mix. Egy fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma. Kevés só. Négy kisebb sárgarépa, egy fej karabábé, ez utóbbi negyedelve. Legkisebb hőfok és négy óra lassú gyöngyözés. Csigatésztát főztem hozzá. Szűrőkén át mertem a tányérba.

chicken-broth-soup-base

9 comments:

Adél said...

Nagyon szép színe lett,guszta!

Marika said...

Nagyon szépen gyöngyözhetett a levesed, gyönyörű színe van! Én is megennék most egy tányérral belőle! :)
Jót derültem a Mcquueen-es mondaton!
Tetszik a stílusod is, örülök, hogy rátaláltam a blogodra!

trollanyu said...

Milyen jó is a házi tyúkhúsleves, isteni. Emlékszem egyszer beteg voltam, 1 hétig nem tudtam enni, és az első amit anyu készített,az húsleves volt. Igazi gyógyszer:)

Éva said...

Nagyon guszta lett a levesed, szép sárga a színe. Ó de jó is lenne most egy tányérkával sok tésztával!:)

Anazar said...

Aleda, köszönöm.

Marika, köszönöm. Igen, a türelem finom levest terem. Négy óra a felforrás és lehabozástól. Örülök, hogy olvasol Marika.

Trollanyu, az bizony, erőleves a tyúkleveske!

Éva, köszönöm.

Kati said...

Úgy igaz a tyúkhúsleves orvosság, a tiednek meg csodaszép napfény színe van.

Anazar said...

Kati, köszönöm, a négy óra hosszás gyöngyöztetés tette (erre már rájöttem, így lesz tökéletes), no meg a csipet kurkuma ;-)

Vicuska said...

A csipet kurkuma aranyszínt kölcsönző mivoltán jót derültem, én is szeretem ezt a mágikusan ható, erőt adó, aranyló levest!

Anazar said...

Vicuska, a csipet kurkuma tényleg aranyló színt ad a levesnek, nem vicc. Éttermek ezzel színeznek sok mident, de több helyen néha túlzásba is viszik. Egy csipet, nem több ;-)