Friday, September 09, 2011

Cayenne (Belfast)

Cayenne-Belfast-restaurant
Valami könnyűre vágytunk, inkább csak kóstolgatni, mint teletömni magunkat. Az elképzelés valami különleges, valami extra volt, nem steak vagy csirkemell volt. A választásunk a Cayenne-re esett, több helyen ajánlották, hogy 'fine food' meg 'quality dining'. És az is volt!

Előételnek mindketten levest kértünk, fűszeres lencselevest (£3.50) meg sült paradicsom és paprika levest (£4.95). Ízletes, gusztusos, elegáns volt mindkettő, egy szóval fantasztikus! Egy bajuk volt csupán, alig volt pár kanállal a tányérjainkban.

Főételnek R Seafood Linguini-t (fehér bor, chili, fokhagyma, citrom, petrezselyem, £15.95), én pedig Chargrilled Vegetable Salad-ot (large, £13.00) rendeltem. A helyzet ugyanaz volt, kiváló, ízletes, de túl kevés (mi akartunk ugye csak kóstolgatni!). Szó szerint éhen maradtunk, mert csak az étvágyunkat hozták meg a finom falatok!

Cayenne-Belfast-dinner
A desszere már nem voltunk kíváncsiak (biztos finom, de madárnak való). Édesre, dolce-ra a Scalini-be mentünk. Meglepetésünkre tömve volt!! Dugig tömve! A legfelső szinten kaptunk asztalt. Emlékeztek ránk tegnapról. R ismét egy Affogato-t (vanília fagylalt amarettivel megszórva, forró eszpresszóval és amaretto likőrrel tálalva, affogato = fullad) kért én pedig Panna Cotta with Berry Compote-ot (a legfinomabb panna cotta (főzött krémm), amit valaha kóstoltam!!). Borocska meg finom desszertek társaságában édesen telt, vagy inkábbb elszaladt az idő. Még ajándék (on the house) itókát is felajánlottak, de el kellett utasítanunk, már túl jól álltunk amúgy is, bor a Cayenne-ben, bor itt, plusz az Affogato amaretto-val...

[i] Az étterem, Cayenne, a fűszerről kapta a nevét, a 'cayenne pepper' vagy 'Guinea spice' (a 'bell pepper' és a jalapeño rokona) pedig Francia Guyana fővárosáról lett elnevezve.

[!] Az éttermek ablakaiban a menü mellett (már ha van menü kitéve) egy zöld-fekete matrica van kiragasztva, egy élelmiszer-higiéniai minősítés nullától ötig. A Cayenne ablakában hiába kerestük, nem csak a menüt, de ezt a minősítés mutató matricát is. A neten keresgélve (nem is olyan sokat) rátaláltam, hogy bizony nagyott bukott, 1-st kapott!! Hoppá!

Nagyon jó öltetnek tartom, hogy Belfast város önkormányzata ilyen (Food Hygiene Rating Scheme) besorolással látja el az éttermeket, de szerintem kötelezni kellene a rosszul szereplő éttermeket is arra, hogy kitegyék.

Cayenne
A: 7 Ascot House, Shaftesbury Square, Belfast
W: www.cayenne-restaurant.co.uk

2 comments:

Erika said...

wow es mit takarhat az 1-es minosites?:) Nem az van, hogy 1 a legjobb, 5-os a legrosszabb?:)

Anazar said...

Erika, nem, nem, a 5-ös a legjobb, a Very Good ;-)

Five - Very good
Four - Good
Three - Generally satisfactory
Two -Improvement necessary
One - Major improvement necessary
Zero - Urgent improvement required