Monday, September 12, 2011

Krémes sütőtökleves

creamy-butternut-squash-soup
Krémes sütőtök (butternut squash) zellerszárral
és póréhagymával, valamint mandulaforgáccsal

Hozzávalók: 1 db sütőtök (Cucurbita moschata), 1 db krumpli, 2 szál póréhagyma, 3-4 szál zeller, vaj, nagy szemű só, frissen őrölt bors, 1 csapott ek. Vega-Mix, egy gerezd fokhagyma.

A meghámozott krumplit felkockáztam és 2 ek. vajon, fedő alatt puhítottam, majd hozzáadtam a felkockázott zellerszárat és a felkarikázott póréhagymát. Pároltam pár percig, majd megszórtam kevés Vega-Mix-szel meg frissen őrölt borssal, és felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje.

Amíg a krumpli-zeller-póré gyöngyözött, megpucoltam a sütőtököt és felkockáztam. A levesalaphoz adtam a fokhagymával együtt, és megint felöntöttem vízzel, hogy épp ellepje, majd a tököt is puhára főztem. Pár evőkanállal félretettem és a többit botmixerrel turmixoltam.

Tányérba szedtem az illatos, krémes levest, majd a félretett sütőtök kockákkal meg pár mandulaforgáccsal tálaltam.

butternut-squash-leek-celery

3 comments:

Erika said...

Gusztusos, imadom ezt a fajta kremlevest. En mondjuk ,krem fressel` meg egy kis csilivel szoktam, de ez igy sokkal lightosabb.

Kati said...

Hát én még a krémes sütőtökről sem hallottam, de szívesen megkóstólnám a levesed.

Anazar said...

Erika, a Botanic Gardens-ben készítenek woohoo finomat!! Ez a pórés-zelleres is nagyon tetszett. A póré a legfinomabb levesalap nálam. Hohó, chilivel lehet még csak finom!

Kati, nem tudom mi lenne a magyar fordítása a 'butternut squash'-nak, valamilyen sütőtök, 'vajdió tök' lenne tükörfordításban. A 'winter squash' (téli tök) egy fajtája.