Wednesday, September 28, 2011

Póréhagymás leveles kel (leves)

leek-kale-soup
A leveles kelt (angolul kale vagy borecole) is McNally-éknél szoktam beszerezni szombatonként. Remek, ízletes leves készíthető belőle, de nem utolsósorban tömve van mindenféle jóval, amiktől a szervezetünk általános egészségi állapota csak javulhat.

A leveles kel béta-karotinban, K- és C-vitaminban, luteinben, zeaxantinben és kalciumban gazdag. A benne lévő sulforaphane (amit a brokkoli és egyéb káposztafélék is tartalmaznak) rákellenes tulajdonságokkal bír. Valamint indole-3-carbinol forrása is, ami a sejtekben lévő DNS javításában játszik szerepet, és megakadályozza a rákos sejtek növekedését.

Egy kisebb burgonyát felkockáztam, kevés olívaolajon, fedő alatt félpuhára pároltam. Hozzáadtam 2-3 szál felkarikázott póréhagymát. Átforgattam, pároltam, majd meghintettem kevés Vega-Mix-szel, enyhén sóztam és felöntöttem annyi vízzel, hogy épp ellepje. Fedő alatt tovább gyöngyöztettem. Amikor a krumpli és a póréhagyma is megpuhult, hozzáadtam a száráról lehúzott leveles kelt. Fedő alatt hagytam, hogy összeessen, 2-3 percig pároltam, majd lehúztam a tűzről és belekevertem a nagy csokor aprított petrezselyemzöldet (a leveles kel még mindig erős színű, a petrezselyem meg tulajdonképpen 'nyers', így bennük van az erő és a vitamin). Botmixerrel krémesítettem és tálaltam is.

bunch-of-kale

4 comments:

roll. said...

ez ugy nez ki, mint a mangold, nem lehet, hogy az?

Anazar said...

Roll, nem, nem, a mángoldnak (chard, Beta vulgaris) szép selymes levele van mint pl. a rokonának a céklának, ezé (Brassica oleracea) fodros, sötét.

Erika said...

Jol nez ki, szep zold!

Anazar said...

Erika, minden ami zöld!!