Monday, December 19, 2011

Káposztás paszuly

kaposztas-paszuly
Gyerekkori nagy kedvenc a káposztás paszuly is, ami egy füstölt húsból, paszulyból és savanyú káposztából álló téli leves. A hideg beköszöntével a savanyú káposzta gyakran terítékre kerül a konyhámban, levesként, főételként, köretként egyaránt (gombaleves, korhelyleves, borscs, krumplis-hagymás saláta, vinyigret, székelykáposzta, csak hogy a kedvenceket említsem).

A káposztás paszulyból egy tányérral sohasem elég, az abszolút 'még, még, még!' kategória. Laktató mivolta ellenére is nehéz abbahagyni, ezért aztán mindig nyöszörgés a vége, mert pukkadásig eszi magát az ember lánya. Nagyobb adagot érdemes készíteni, mert másnap, a finom ízektől összeért leves még jobban eteti magát.

Hozzávalók:
600 g füstölt sonka (vagy füstölt oldalas)
600 g savanyú káposzta
2-3 csésze száraz paszuly (cirkás)
2-3 babérlevél
1 csapott tk. őrölt fűszerkömény
frissen őrölt bors
1 csapott tk. pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
1 ek. paradicsompüré
1 ek. + 1 tk. liszt
3 dl tejfel


A sonkát és a babot (külön-külön) egy éjszakára beáztattam. Másnap mindkettőt friss vízzel átöblítettem. A sonkát nagyobb darabokra vágtam és feltettem főni. Felforrt, lehaboztam, majd hozzátettem az egészben hagyott fokhagymát, a babérlevelet, a pirospaprikát, az őrölt fűszerköményt és a frissen őrölt borsot (1 tk. Vega-Mix is mehet bele). Fedő alatt egy órát gyöngyöztettem, majd hozzátettem a lecsepegtetett paszulyt. További háromnegyed-egy órát főztem.

A savanyú káposztát kinyomkodtam, kissé felvagdostam és a levesbe tetem. Hozzáadtam a paradicsompürét, és még egy fél órát főztem lassú tűzön. Kivettem a babérlevelet és a fokhagymát.

A lisztet szárazon világosra pirítottam, hideg vízzel krémesítettem és a leveshez adtam. Eddig a recept palágyi, rántással befejezve (pompás ízvilágot ad neki a világosa pirult liszt), de hogy traski káposztás paszulyt kapjunk, kell bele tejfeles habarás.

A tejfelt 1 tk. liszttel elkevertem, majd mertem hozzá a levesből és simára dolgoztam, a leveshez adtam és finoman átforraltam.

[i] Most csak reszelt sargarépával 'dúsított' savanyú káposzta akadt bele, de persze simával az eredeti. Legközelebb a pirospaprikával és a tejfellel bátrabban bánok.

ham-bean-sauerkraut-soup

6 comments:

Hobbychef said...

Mindkettőt szeretem, de így együtt még nem ettem. Nagyon guszta lett, ki fogom próbálni.

Anazar said...

Hobbychef, ez a hármas nyertes trojka ;-)

Roza said...

Én még nem ettem ilyen levest, de ki fogom próbálni, annyira guszta!:)

Anazar said...

Roza, örülök, hogy megtetszett. Egy nagy fazékkal készíts már elsőre ;-)

kotaliza said...

Boldog új évet kívánok.Ez a világ legfinomabb levese.

Anazar said...

Köszönöm Kotaliza, viszont kívánok! Ez így igaz ;-))